fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStečajevi negativno utiču na radnike i poslovanje

Stečajevi negativno utiču na radnike i poslovanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečajevi koji su u Kombinat aluminijuma i Rudnike boksita uvedeni prije pet godina, a još nema prave procjene kada bi mogli biti okončani, negativno utiču na status radnika i na poslovanje novih vlasnika tih preduzeća, piše Pobjeda.

Ta dva preduzeća su u stečaju od 2013. godine. Prema podacima Privrednog suda, riječ je o složenim postupcima i zato je nezahvalno davati procjene kada će biti okončani, imajući u vidu brojne sudske postupke koji se vode pred crnogorskim sudovima.

Na pitanje Pobjede da li zaključenje tih postupaka zavisi od završetka svih sudskih sporova, s obzirom na to da Zakon o stečaju predviđa mogućnost zaključenja i pored sudskih postupaka, iz suda su odgovorili da stečajni sudija može, na predlog stečajnog upravnika, da donese rješenje o zaključenju stečajnog postupka, ako je unovčena sva ili najveći dio imovine stečajnog dužnika, a postoje sporovi koji su u toku.

“Dakle, radi se o mogućnosti, koja se cijeni u svakom konkretnom slučaju, odnosno predmetu, a svakako, kad postoji veliki broj sporova čiji ishod može da utiče na stečajnu masu, onda i zaključenje stečajnog postupka zavisi od okončanja tih postupaka”, kazali su iz Privrednog suda.

List piše da na pitanje ko trpi najveću štetu zbog višegodišnjeg trajanja stečajnih postupaka u KAP-u i Boksitima, ima više odgovora.

Novi vlasnici KAP-a i Rudnika boksita su nezadovoljni, jer, kako su rekli, ne mogu da posluju kako treba na imovini koju su platili, a nemaju svojinu nad njom. Nezadovoljni su i radnici jer su im prava umanjena s obzirom na to da se na njih primjenjuje Zakon o stečaju.

Iz kompanije Uniprom koja je vlasnik firmi kazali su Pobjedi da pred njima i dalje stoje isti izazovi, jer stečajna uprava ni poslije toliko godina od prodaje KAP-a i Rudnika boksita nije riješila imovinsko-pravna pitanja.

“Obaveza stečajnog upravnika je da preda imovinu bez tereta, ali do toga još nije došlo”, kazali su iz Uniproma.

Čelnik Sindikata KAP-a, Radoman Minić ranije je naveo da zbog nezaključenog stečaja za radnike ne važi Zakon o radu, a nemaju ni kolektivni ugovor. Imaju pravo na zaradu i doprinose, ali ne i na godišnji odmor, plaćeno odsustvo i druga prava iz radnog odnosa.

U problemu je i 160 bivših radnika Rudnika boksita kojima nije povezan radni staž za 2009. i 2010. godinu, pa neki od njih imaju privremene penzije umjesto trajnih, dok neki ne mogu ni da se penzionišu.

Uniprom je kupio KAP za 28 miliona EUR, od kojih je platio 21 milion, a mjenica na 6,98 miliona EUR mu je vraćena, jer stečajna uprava KAP-a nije uspjela da vlasništvo nad 233 hiljade metara kvadratnih prenese bez tereta i ograničenja, kako je bilo predviđeno ugovorom. Time je, kako je ranije saopšteno iz Privrednog suda, kupoprodajna cijena za KAP u potpunosti izmirena.

Za Rudnike boksita Uniprom je ponudio 5,4 miliona EUR, od kojih je plaćeno 4,54 miliona, dok 860 hiljada EUR, kako su kazali, nijesu platili zbog neriješenih imovinskih pitanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Moguće otvaranje Svetog Stefana na tri mjeseca

Budva, (MINA-BUSINESS) – Zakupac grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kompanija Adriatic properties, prihvatila...