fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStart up biznisi značajni nosioci inovativnog goriva za privredu

Start up biznisi značajni nosioci inovativnog goriva za privredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Start up biznisi su značajni nosioci inovativnog, pogonskog goriva za privredu i društvo, saopštila je vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG), Nina Drakić i dodala da se sve više aktivnosti usmjerava na izgradnju kapaciteta za tu zajednicu.

Drakić je na događaju o programu za IT start up-ove iz regiona, organizovanom u okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, kazala da je sinergija donosioca politika i privredne zajednice jedina formula koja donosi unapređenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelom društvu.

Događaj se, kako je saopšteno iz PKCG, sprovodi uz podršku Evropske komisije i realizuje u saradnji sa šest komora, članica Komorskog investicionog foruma.

Drakić je kazala da taj forum Zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kojom je 2017. godine uspostavljena platforma sa ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica Zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija.

Ona je podsjetila da je Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana, proistekao, kao i Komorski investicioni forum, na marginama Berlinskog procesa, sa misijom promovisanja ciljeva iz Digitalne agende Evrope i Digitalne agende Zapadnog Balkana.

Drakić je kazala da je agenda tog Digitalnog samita osmišljena u cilju da zadovolji što je moguće više aspekata.

“Okupili smo 30 start up-ova regiona da kroz panele i radionice, ali i kroz druženje, predstavite svoje ideje, razmjenite iskustva, saznate nešto novo, proširite mrežu kontakata, te dogovorite eventualnu saradnju”, kazala je Drakić u obraćanju učesnicima.

Kako je navela, start up ekosistem čine ljudi, sami start up-ovi i različite organizacije, kao što su akceleratori, finansijske institucije, univerziteti, korporacije i relevantne državne institucije, koje u međusobnoj interakciji deluju kao sistem.

Drakić je poručila da je zadatak svih društvenih aktera podsticanje inovativnog ekosistema, u kojem je omogućeno mladim ljudima razvijaju svoje ideje kroz startap, kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu.

Prema njenim riječima, privredne komore regiona, samostalno i kroz Komorski investicioni forum posvećeno rade na unapređivanju svih komponenata koje čine jedan start up ekosistem jer da bi bio održiv on zahtjeva sistemsku podršku i saradnju sa privredom.

“Predstavnici privrede, naročito iz sektora ICT, kroz inicijative za sistemskim unapređenjem i, dalje, aktivnim učešćem u radnim grupama uticali su na donošenje veoma važnog zakonodavnog i podsticajnog okvira. Tako da danas u Crnoj Gori zaista imamo set podsticajnih zakona i instrumenata za ovaj vid djelatnosti”, precizirala je Drakić.

Prema njenim riječima, da bi Crna Gora i region pratili taj globalni trend neophodna je promjena navika potencijalnih investitora u pogledu poslovanja, ali i spremnost mladih da budu uporni, jer je za plasiranje određenog proizvoda potreban veliki rad i trud, koji i ne završava uvijek uspjehom.

Ona je apostrofirala da su promocija start up-ova tradicionalnim uspješnim privrednicima i podsticanje njihove sadradnje, aktivnosti koje komore regiona realizuju sa ciljem stvaranja povoljnije investitorske klime, nasušne potrebe jednog start up ekosistema.

“Primjer Srbije, koja je danas svrstana u top pet start up destinacija na svijetu definitivno uliva nadu da region Balkana, prenoseći i implementirajući primjere dobre prakse, može biti ne samo održiv, već jako razvijen start up region”, zaključila je Drakić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije