fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStanić: Pokrenuta Intereplacija za smjenu Stijovića

Stanić: Pokrenuta Intereplacija za smjenu Stijovića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Skupštini je, na predlog Socijaldemokratske partije (SDP) koji je podržala opozicija, pokrenuta Interpelacija o pretresanju politike Vlade u oblasti poljoprivrede, sa predlogom za razrješenje resornog ministra Aleksandra Stijovića, zbog nesposobnosti da riješi probleme sa kojima se poljoprivrednici suočavaju.

Član Predsjedništva i šef Medijskog tima SDP-a, Mirko Stanić, rekao je da su poremećaji na tržištu stočne hrane doveli do porasta cijene koncetrovane hrane i drugih proizvoda koji se koriste u ishrani od 30 odsto do 100 odsto, dok je otkupna cijena mlijeka ostala na istom nivou i danas je ispod proizvodne cijene, odnosno manja od prodajne.

Cijene goriva su, kako je kazao, porasle preko 20 odsto.

„Crnogorski stočari su od Vlade i resornog ministarstva nekoliko desetina puta tražili podršku i pomoć, kako ne bi došli u situaciju da moraju zatvoriti svoje farme koje su mnogi od njih stvarali i po više decenija“, naveo je Stanić.

Prema njegovim riječima, predlozi rješenja krize, koji dolaze od ministra i njegovih saradnika, pokazuju da oni nemaju elementarno znanje o toj materiji, čime u opasnost dolaze hiljade crnogorskih porodica, kao i ukupna poljoprivredna proizodnja koja čini čak devet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore.

„Bahatost u odnosu prema onima koji teškim radom stvaraju u ovoj zemlji kulminirala je porukom stočarima “da im neće prevezivati stoku”, dok su se članovi njegovog Kabineta potcjenjivački odnosili prema poljoprivrednicima, ukljućujući i predlog da se novac za subvencije obezbijedi smanjivanjem plata zaposlenih u Ministarstvu“, naveo je Stanić.

Razlog za smjenu Stijovića, kako je saopštio, leži i u činjenici da on nije podržao nijedan predlog za povećenje subvencija poljoprivrednicima, uključujuči i amandman SDP-a na ovogodišnji predlog budžeta kojim je traženo milion EUR podrške.

Stanić je dodao da se sve to dešava u situaciji kada se stočari suočavaju sa najvećom krizom u proteklih par decenija.

„Stijović ne umije i neće da riješi krizu koja potencijalno može napraviti značajnu štetu po crnogorsku ekonomiju u cjelini, a dodatni razlog za njegovu smjenu leži i u činjenici da je upravo Vlada Zdravka Krivokapića poljoprivredu navela kao jedan od dva strateška razvojna prioriteta nove vlasti“, poručio je Stanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije