fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStabilizacija cijena goriva od aprila

Stabilizacija cijena goriva od aprila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stabilizacija cijena goriva može se očekivati tek početkom aprila, ocijenjeno je iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG).

Oni su rekli da bi država, poput onih u regionu, trebalo da smanji akcize i limitira cijene.

Cijene goriva u Crnoj Gori zavise od onih na svjetskom tržištu. Države OPEK-a smanjile su proizvodnju, prenosi portal RTCG.

S druge strane, porasla je potražnja zbog čega je uslijedio skok cijena. Stabilizaciju i pad cijena možemo očekivati tek početkom aprila, kažu iz UNK CG.

“Mislim da će cijena narednih mjesec još skakati, a početkom aprila bi trebalo da dođe do nekog blagog pada”, kazao je Televiziji Crne Gore Dragan Bošković iz Udruženja naftnih kompanija CG.

Cijenu goriva u Crnoj Gori dominatno određuju akcize. PDV i akcize jednake su visini nabavne cijene goriva.

Bošković kaže da bi valjalo da se ta akciza spusti na nekih 17 odsto, koliko je u regionu, Bosni i Hercegovini na primjer.

Iako je Vlada predložila smanjenje akciza, to nije podržala Skupština.

“Naša logika je da ima tu prostora za smanjenjem i to je sada između Ministarstva finansija i Skupštine”, kazao je Draško Lončar iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Crna Gora kao buduća članica Evropske unije, ima obavezu da formira strateške rezerve nafte. One bi u uslovima naglih skokova cijena mogle da pomognu stabilizaciji tržišta.

“Da se na dobavljače prebaci obaveza da u okviru njihovih kapaciteta koji postoje u zemljama u regionu, ostavi jedan dio za potrebe Crne Gore, kako bi ona mogla nesmetano da funkcioniše u slučaju nekih većih poremećaja na tržištu”, rekao je Lončar.

Bošković je podsjetio na slučaj Hrvatske kada su oni trebali da imaju skladišne kapacitete, jedan dio su izmjestili u Njemačku, jer je mnogo jeftinije i ta cijena ne utiče mnogo na maloprodajnu.

Crnoj Gori je potrebno oko 100 hiljada tona goriva za period od 30 dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi