fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpremaju naloge za nova hapšenja

Spremaju naloge za nova hapšenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) planira da uskoro proširi istragu u predmetu pronevjere više od 14 miliona EUR u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB), saznaju Vijesti iz više nezvaničnih izvora.

Kako piše list, biće izdati nalozi za hapšenje službenika za koje vjeruju da su bili uključeni u “skidanje” novca sa računa VIP klijenata najveće crnogorske banke.

Na spisku osumnjičenih, prema tim informacijama, mogli bi se naći službenici servisa privatnog bankarstva CKB-a, ali i osoba iz nekadašnjeg menadžmenta banke, zbog sumnje da su imali udjela ili prikrivali milionsku pronevjeru novca sa računa gotovo 200 klijenata banke.

U dosadašnjem dijelu istrage, po nalogu tužioca Vukasa Radonjića, 18. januara ove godine uhapšena je službenica CKB-a, Daliborka Spasojević, koja se sumnjiči da je u periodu od 2010. do sredine februara prošle godine, kao odgovorno lice u CKB-u, učinila produžena krivična djela – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje službene isprave u produženom trajanju.

CKB banka je 20. februara prošle godine podnijela SDT-u krivičnu prijavu protiv Spasojević i njenog kolege, privatnog bankara Pavla Lakovića, zbog indicija da su odgovorni za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju.

OTP grupa je krajem aprila dostavila novu krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg izvršnog direktora Pala Kovača, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju, a prije toga on je u septembru 2021. godine razriješen dužnosti.

I nakon odlaska iz banke, Kovač je ostao kao najveći pojedinačni klijent Privatnog bankarstva CKB banke što je bilo čudno novom menadžmentu, tvrdi sagovornik Vijesti.

SDT je tokom istrage o milionskoj pronevjeri novca u banci, preko sistema Privatnog bankarstva, došlo do podataka da su zaposleni vodili dvostruko knjigovodstvo kako bi uspjeli da odrade veliki broj transfera novca sa računa na račun VIP klijenata.

U milionskoj mreži brojnih zloupotreba unutar sistema CKB na meti su se našli poznati crnogorski sportisti, treneri i menadžeri, biznismeni koji su godinama kao klijenti banke imali VIP status i mogućnost da bankarske transakcije obavljaju preko “privatnih bankara” kroz servis Privatnog bankarstva.

Podaci SDT-a ukazuju da je osumnjičena Spasojević koristila poznanstvo i to što su joj VIP klijenti vjerovali, pa je tako kroz sistem banke, mimo njihovog znanja mešetarila novcem i pokrivala manjak na nekim pozicijama, kako bi na taj način izbjegla da se upali alarm unutar zaštite sistema banke.

Tužilaštvo je angažovalo vještake finansijsko-ekonomske struke da pokušaju da dokuče kako je funkcionisao sistem prevare unutar banke, ko je imao i kakvu ulogu tokom zloupotrebe novca, te gdje su završili milioni koji su ukradeni sa računa velikih klijenata.

U sistemu banke na meti zlupotrebe bili su klijenti koji zbog sistema zaštite i čestog mijenjanja brojeva telefona, nijesu imali uključen e-banking sistem, kako bi preko SMS poruke u svakom trenutku bili obavještavani o prilivu i odlivu novca sa računa i depozita.

SDT je tokom izviđajnog postupka od banke tražilo obimnu dokumentaciju o transferu novca unutar servisa privatnog bankarstva.

Milionska pronevjera u servisu privatnog bankarstva CKB-a otkrivena je prije prošle Nove godine, kada su tokom interne kontrole uočene brojne čudne transakcije i prebacivanje novca sa računa na račun VIP klijenata.

OTP grupa je ljetos uspjela da vrati klijentima sav novac, koji je tokom godina mešetarenja unutar sistema banke nestao sa računa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije