fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSporazum donio Rusiji dodatnih 120 milijardi USD

Sporazum donio Rusiji dodatnih 120 milijardi USD

Moskva, (MINA-BUSINESS) – Rusija je zaradila skoro 120 milijardi USD dodatnog prihoda zahvaljujući sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte potpisanom između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partnerskih država proizvođača.

„Tokom dvije godine važenja sporazuma OPEC plus, Rusija je ostvarila najmanje 120 milijardi USD dodatnog prihoda, prema procjenama“, rekao je ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, prenosi SEEbiz.

On je naveo da niske cijene nafte stvaraju dodatne probleme državnom budžetu i celokupnoj ekonomiji, i da njihov nagli pad može uticati na nacionalnu valutu i stopu inflacije.

„Iz tog razloga je važna procjena efekata koje ima saradnja sa državama OPEC-a po ekonomiju naše zemlje“, dodao je Novak.

Stabilnost tržišta u prvoj polovini naredne godine može se osigurati smanjenjem proizvodnje nafte, smatra ruski ministar, koji ne isključuje mogućnost produžetka važenja postojećeg sporazuma između naftnog kartela i njegovih saveznika.

“Ne mogu prognozirati period važenja ugovora članica i nečlanica OPEC-a. Treba pratiti aktualna kretanja na tržištu nafte. Međutim, važno je to da će se saradnja nastaviti u jedno ili drugoj formi, jer je prethodni sporazum potvrdio svoju svrsishodnost“, rekao je Novak.

Najčitanije