fbpx
NaslovnicaBiznis grafikeSpoljnotrgovinska razmjena 3,34 milijarde EUR

Spoljnotrgovinska razmjena 3,34 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci, prema preliminarnim podacima Mostata, iznosila je skoro 3,34 milijarde EUR, što je 5,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 493,4 miliona EUR, što je 5,2 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 2,84 milijarde EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,4 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 19,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 210,6 miliona EUR, koje čine električna energija sa 184,7 miliona EUR i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 646,3 miliona EUR koje čine drumska vozila sa 234,9 miliona EUR i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 130,2 miliona EUR, Bosna i Hercegovina 60,5 miliona EUR i Slovenija 58,8 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 497,4 miliona EUR, Kina 316,8 miliona EUR i Njemačka 264,3 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije