fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 2,56 milijardi EUR

Spoljnotrgovinska razmjena 2,56 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih sedam mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,56 milijardi EUR, što je 8,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 411,8 miliona EUR, što je 3,6 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 11,3 odsto i iznosio je 2,15 milijardi EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,2 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 22,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 191,5 miliona EUR, koje čine električna energija sa 176,7 miliona EUR i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 505,6 miliona EUR koje čine drumska vozila sa 181,4 milion EUR i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 106,3 miliona EUR, Bosna i Hercegovina 54,1 milion EUR i Slovenija sa 52,6 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 377,7 miliona EUR, Kina 246,8 miliona EUR i Njemačka sa 198,5 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...