fbpx
16.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 2,35 milijardi EUR

Spoljnotrgovinska razmjena 2,35 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih sedam mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,35 milijardi EUR, što je 47,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 427 miliona EUR, što je 81,6 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 42 odsto i iznosio je 1,93 milijarde EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 22,2 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 17,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 137,5 miliona EUR, koje čine električna energija 121,8 milion EUR i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 383,5 miliona EUR, koje čine drumska vozila 115,7 miliona EUR, električne mašine, aparati i uređaji 71 milion EUR i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Švajcarska sa 96,3 miliona EUR, Srbija sa 76,2 miliona EUR i Bosna i Hercegovina 59,6 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 328,6 miliona EUR, Kina sa 172,3 miliona EUR i Grčka sa 154,4 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rade Milošević, UPC, saslušanje, cigarete, šverc cigareta

Milošević: Ne plašim se hapšenja

Podgorica, (MINA) – Bivši direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević kazao je...