fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 1,01 miijardu EUR

Spoljnotrgovinska razmjena 1,01 miijardu EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih pet mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,01 milijardu EUR, što je 3,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 166,3 miliona EUR, što je 25 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 0,3 odsto i iznosio je 844,3 miliona EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,7 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 15,7 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva, u iznosu od 45,2 miliona EUR, koji čine električna energija u iznosu od 42,2 miliona EUR, kameni ugalj, koks i briketi 2,4 miliona EUR i ostalo.

“U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 191,8 miliona EUR, koji čine drumska vozila u iznosu od 52,7 miliona EUR, električne mašine, aparati i uređaji 41,3 miliona EUR i ostalo”, navodi se u saopštenju.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 45 miliona EUR, Bosna i Hercegovina 14,1 milion EUR i Slovenija sa 11,7 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 167,6 miliona EUR, Kina 92,2 miliona EUR i Njemačka sa 85,5 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije