fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoj ekologije i 3D štampe na inovativan način

Spoj ekologije i 3D štampe na inovativan način

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvoplasirani projekat studenata Elektrotehničkog fakulteta koji se bavi recikliranjem plastičnog otpada u svrhu proizvodnje filamenta za potrebe 3D štampe spojio je ekologiju i 3D tehnologiju na inovativan način, ocijenio je predstavnik tima IAMS, Slaven Minić.

On je kazao da je tim, koji čine i Ivona Vujošević, Aleksandar Miličić i Milica Kovačević, na finalnom takmičenju Startup akademije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, osvojio pobjedu i novčanu nagradu u iznosu od hiljadu EUR.

Prema njegovim riječima, u mjesecima kada je bilo prekomplikovano sastajati u realnom svijetu, koristio onlajn platformama.

“U Crnoj Gori se u prošloj godini proizvelo 23 hiljade tona plastičnog otpada. Prema Strategiji Crne Gore za upravljanje otpadom do 2030. godine, u ovoj godini predviđeni stepen reciklaže trebalo je da bude 50 odsto, međutim stepen reciklaže prema zvaničnim izvještajima u ovoj godini iznosi tek tri odsto”, rekao je Minić.

On je, kako je saopšteno iz PR Službe UCG-a, kazao da su tu osjetili potrebu da doprinesu, a imajući u vidu rastuću popularnost 3D tehnologije, odlučili su da spoje te dvije stvari.

“Tako smo došli do finalne ideje – recikliranje plastičnog otpada u svrhu proizvodnje filamenta za potrebe 3D štampe”, dodao je Minić.

On je kazao da je zahvalan Startup akademiji ETF-a i kompanije Amplitudo koja je njegov tim motivisala da se fokusiraju na jedan od problema u državi – zagađenje životne sredine.

“U četvoromjesečnom periodu u kojem smo imali pravo na mentorsku podršku savjetnika predsjednika Vlade za energetiku, Ljuba Kneževića, prevazišli smo probleme i razvili nove načine djelovanja koji su omogućili da naša ideja bude dovoljno razvijena kako bi zavrijedila povjerenje žirija”, rekao je Minić.

On je kazao da su članovi njegovog tima imali poteškoća da pronađu one studente koji bi učestvovali na Akademiji i bili zainteresovani za vannastavne aktivnosti.

Prema njegovim riječima, iako osjećaju trud Univerziteta da promijeni trenutno stanje i ponudi kvalitetne sadržaje, na akademijama, kursevima, takmičenjima, kao aktivne činioce studentskog života uglavnom viđaju iste ljude.

Njegov tim, kako je dodao, vjeruje da će se trud isplatiti, Akademija postati tradicija, konkurencija bolja, a takmičenja zabavnija.

“Kako bi doprinijeli naporima Univerziteta, pozivamo sve da se od idućeg semestra učlane u studentsku organizaciju BEST, počnu da dolaze na sastanke debatnog kluba Fakulteta političkih nauka ili pokrenu aktivnost za koju misle da fali studenskom životu”, poručio je Minić.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...