fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P indeks na rekordnom nivou

S&P indeks na rekordnom nivou

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u istoriji, jer je ulagače ohrabrio dogovor između Vašingtona i Pekinga o nastavku trgovinskih pregovora.

Dow Jones je ojačao 0,44 odsto na 26.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,77 odsto na 2.964 boda, a Nasdaq indeks 1,06 odsto na 8.091 bod, prenosi Hrportfolio.

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj berzi zahvaljuje se dogovoru predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u subotu da će se trgovinski pregovori nastaviti.

Dok pregovori traju SAD neće povećati carine na kineski uvoz.

Na skupu G20 najvećih svjetskih ekonomija u Japanu Trump je pristao da olabavi restrikcije na poslovanje kineskog telekom diva Huweija s američkim kompanijama.

Kina je pristala da kupuje više američkih poljoprivrednih proizvoda, ali nijesu objavljeni detalji.

U maju je S&P 500 indeks potonuo više od 6,5 odsto, jer su početkom tog mjeseca bili prekinuti pregovori između SAD-a i Kine, nakon što je Vašington uveo restrikcije na poslovanje Huaweija.

Ulagači su se plašili da će carinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije negativno uticati na cjelokupnu svjetsku ekonomiju. Ipak, u junu je S&P 500 nadoknadio sve majske gubitke nakon što je američka centralna banka nagovijestila da bi mogla smanjiti kamatne stope kako bi podržala rast privrede.

Ipak, sada je, zbog smanjenja napetosti između SAD-a i Kine, manje vjerojatno da će Fed agresivno smanjiti cijenu novca. Doduše, i dalje se očekuje da će Fed već u julu smanjiti ključne kamatne stope, ali ne 0,5 procentnih poena, nego 0,25 procentnih bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše, oko 2,5 odsto, u sektoru proizvođača čipova koji veliki dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu.

I na evropskim berzama su cijene dionica u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,97 odsto na 7.497 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,99 odsto na 12.521 bod, a pariski CAC 0,52 odsto na 5.567 bodova.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...