fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 skliznuo sa rekordnog nivoa

S&P 500 skliznuo sa rekordnog nivoa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u utorak je S&P 500 indeks blago skliznuo sa najvišeg nivoa u istoriji, nakon vijesti da parcijalni trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine možda neće biti postignut u zadanom roku i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,07 odsto na 27.070 bodova, S&P 500 skliznuo je 0,08 odsto na 3.036 poena, a Nasdaq indeks 0,59 odsto na 8.276 bodova.

Na samom početku trgovanja S&P 500 dostigao je novi rekordni nivo, 3.047 bodova, ali do kraja trgovanja izgubio je te dobitke, prenosi HRportfolio.

Ulagače je pokolebao izvještaj Reutersa, koje se poziva na izvore iz američke vlade, da se pregovori između SAD-a i Kine nastavljaju, ali da parcijalni trgovinski dogovor možda neće biti završen u zadanom roku, do sastanka predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga sljedećeg mjeseca u Čileu.

Prethodnih dana tržište je raslo zbog optimističnih Trumpovih izjava da bi taj dogovor mogao da bude postignut i prije nego što je zacrtano, što je podstaklo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije, koji traje već više od 15 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta globalne ekonomije.

Ulagače su razočarali i slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim, Alphabeta, krovne kompanije Googlea, čija je cijena pala više od dva odsto.

Ipak, od 236 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile financijske izvještaje za treće tromjesečje, njih više od 77 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona objave rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 1,9 u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od polovine 2016. godine.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) na sjednici smanjiti ključne kamatne stope već treći put ove godine za 0,25 odsto, što bi trebalo da podrži najveću svjetsku ekonomiju, čiji rast u posljednje vrijeme usporava.

Na evropskim berzama trgovalo se oprezno.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 odsto na 7.306 bodova, frankfurtski DAX je skliznuo 0,02 odsto na 12.939 poena.

Pariski CAC ojačao je 0,17 odsto na 5.740 bodova.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...