fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 pao četvrti dan zaredom

S&P 500 pao četvrti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u četvrtak je S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči nastavka trgovinskih pregovora između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dow Jones je oslabio 0,54 odsto na 25.828 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 odsto na 2.870 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 odsto na 7.910 bodova, prenosi Hrportfolio.

Tržište je pod pritiskom od ponedjeljka nakon što je predsjednik SAD-a, Donald Trump, kazao da će povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi USD sa deset na 25 odsto, zato što se trgovinski pregovori odvijaju presporo i što je Kina odustala od nekih obveza na koje je ranije u pregovorima pristala.

Trump je u četvrtak saopštio da je dobio „krasno pismo” od kineskog predsjednika Xi Jinpinga i da je dogovor moguć do kraja sedmice.

Iako bi SAD mogle danas da povećaju carine na kineski uvoz, neki investitori su optimistični i smatraju da je dogovor izgledan.

„Možda će u petak Vašington povećati carine. Ipak, bilo bi previše nepraktično za obje strane da ta situacija eskalira u trgovinski rat”, kazao je John Stoltfuz, strateg u kompaniji Oppenheimer Asset Management.

Najviše su u četvrtak pale cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, u prosjeku 1,2 odsto, jer te kompanije u Kini ostvaruju velik dio svojih prihoda.

Znatno su, oko 0,8 odsto, pale i cijene dionica u rudarskom i industrijskom sektoru, koji su takođe vrlo osjetljivi na trgovinska pitanja.

I na evropskim berzama cijene dionica su u četvrtak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,87 odsto na 7.207 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,69 odsto na 11.973 boda, a pariski CAC 1,93 odsto na 5.313 bodova.

Najčitanije

Uprava policije, budva, lokalni izbori, bezbjednosno stanje

Uprava policije: Izborni dan u Budvi protiče bez bezbjednosnih problema

Podgorica, (MINA) - Izborni dan u Budvi protiče bez bilo kakvih bezbjednosnih problema, kazali...

Nasdaq profitirao