fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 indeks znatno porastao

S&P 500 indeks znatno porastao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks znatno porastao drugi dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, uključujući Facebook, pa je u januaru zabilježio najveći mjesečni skok od 2015. godine.

Dow Jones oslabio je 0,06 odsto, na 24.999 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,86 odsto, na 2.704 boda, a Nasdaq indeks 1,37 odsto, na 7.281 bod, prenosi Hrportfolio.

Snažan rast S&P 500 i Nasdaq indeks zahvaljuje se, između ostalih, skoku cijene dionice Facebooka gotovo 11 odsto.

Najveća društvena mreža u svijetu izvijestila je o većem rastu dobiti i prihoda u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, s obzirom na niz skandala u prošloj godini u vezi sa nedozvoljenim korišćenjem ličnih podataka korisnika i lažnih oglasa i vijesti.

Još je snažnije, više od 11 odsto, skočila cijena dionice General Electrica (GE) zahvaljujući, takođe, boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima.

Premda su rezultati većine kompanija iznad očekivanja, ima i podbačaja.

Tako je cijena dionice DowDuPonta potonula više od devet odsto, jer su kvartalni prihodi tog proizvođača hemikalija podbacili, a zbog slabijih nego što se očekivalo rezultata pala je i cijena dionice softverskog diva Microsofta 1,8 odsto.

Najveću podršku tržištu pružaju, ipak, poruke zvaničnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) od prethodnog dana da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata i da smatraju da je nastavak rasta ekonomije i zapošljavanja najizgledniji scenario daljeg razvoja situacije.

Fed podiže ključne kamate od 2015. godine, a prošle godine ih je povećao čak u četiri navrata po 0,25 postotnih bodova.

Još nedavno poručivao je kako bi ove godine mogao dodatno povećati cijenu novca u dva navrata, međutim zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i slabljenja inflacionih pritisaka, čelnici Feda posljednjih mjeseci poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Zbog toga većina analitičara u ovoj godini ne očekuje novo podizanje kamatnih stopa.

„Prije mjesec bio je primjetan nedostatak povjerenja u Fed, međutim sada je povjerenje vraćeno”, kazao je direktor u firmi Icon Advisors, Craig Callahan.

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj berzi zahvaljuje se i nadi ulagača da će novi krug pregovora između SAD-a i Kine, započet u srijedu u Vašingtonu, donijeti napredak u rješavanju trgovinskih problema.

Pregovori traju od kada su u decembru Vašington i Peking dogovorili primirje u narednih 90 dana, nakon što su prošle godine jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi USD.

Neki su analitičari skeptični jer nijesu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

Međutim, iz Vašingtona i Pekinga stižu optimistične poruke, iako se detalji razgovora još ne objavljuju.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da mu je kineski predsjednik Xi Jinping u pismu poručio kako se nada da će se dvije strane naći na pola puta i postići dogovor do roka 1. marta.

Nakon oštrog pada u decembru, u januaru je S&P 500 indeks porastao 7,9 odsto, što je njegov najveći mjesečni skok od oktobra 2015. godine.

Dow Jones porastao je u proteklom mjesecu 7,2, a Nasdaq indeks 9,7 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 odsto, na 6.968 bodova, a pariski CAC 0,36 odsto, na 4.992 poena. Frankfurtski DAX oslabio je 0,08 odsto, na 11.173 boda.

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...