fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 dostigao novi rekordni nivo

S&P 500 dostigao novi rekordni nivo

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo, međutim trgovalo se oprezno jer su slabi ekonomski pokazatelji zasjenili pozitivne vijesti o vakcini protiv koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 59 bodova ili 0,2 odsto, na 29.883 boda, a S&P 500 0,18 odsto, na 3.669 poena. Nasdaq indeks oslabio je 0,05 odsto, na 12.349 bodova, prenosi SEEbiz.

Podršku tržištima pružila je vijest da je Velika Britanija postala prva država u svijetu koja je odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha protiv Covida-19 i najavila da će vakcinacija početi naredne sedmice.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Pfizera porasla je 3,5, a BioNTecha oko šest odsto.

Ulagače su ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih predstavnika u Kongresu o novim mjerama za pomoć privredi u borbi protiv koronakrize. Pregovori se vode o predlogu paketa fiskalnih podsticaja vrijednom ukupno oko 1,4 biliona USD.

O novom paketu podsticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će ovih dana demokrati i republikanci konačno postići dogovor jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Tako je agencija za zapošljavanje ADP izvijestila da je u privatnom sektoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u novembru broj zaposlenih porastao 307 hiljada, dok su analitičari očekivali rast za više od 450 hiljada.

Analitičari kažu da je spori oporavak tržišta rada posljedica novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država zbog širenja koronavirusa.

Sjutra će biti objavljen zvanični izvještaj o zaposlenosti, pa bi, kažu analitičari, slabi podaci mogli pritisnuti Kongres da što prije postigne dogovor o novim podsticajnim mjerama.

„Zastupnici u Kongresu prate te podatke kao i investitori. To bi moglo biti jedno od onih izvještaja u kojem su loše vijesti zapravo dobre vijesti, ako natjeraju zastupnike da ubrzaju pregovore”, kazao je strateg u firmi Baird, Ross Mayfield.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,23 odsto, na 6.463 boda, a pariski CAC 0,02 odsto, na 5.583 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,52 odsto, na 13.313 bodova.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...