fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSolarni paneli na krovu zgrade Erste banke

Solarni paneli na krovu zgrade Erste banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na krovu upravne zgrade Erste banke u Podgorici montirana je solarna elektrana koja proizvodi čistu energiju i time utiče na smanjenje emisije gasa s efektom staklene bašte, ugljen dioksida (CO2), za oko 30 tona na godišnjem nivou.

Iz Erste banke su rekli da je to ekvivalentno efektu sadnje oko 2,5 hiljada stabala na količinu CO2 ispuštenog u atmosferu.

„Ta elektrana će proizvoditi godišnje do 85 hiljada kilovat sati (kWh) električne energije iz sunčeve energije, što će podmiriti značajan dio potrošnje u zgradi poslovnog sjedišta banke“, navodi se u saopštenju.

Ugradnja solarne elektrane je u skladu sa strategijom odgovornog rasta Erste banke i smanjiće uticaj njenih poslovnih operacija na životnu sredinu.

Član Upravnog odbora Erste banke, Darko Keković, rekao je da se banka strateški obavezala na primjenu ESG standarda poslovanja koji se odnose na zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i korporativno upravljanje.

darko keković
foto: Erste banka

„Imajući u vidu da je očuvanje životne sredine neophodan preduslov održivog razvoja i zdrave budućnosti cijelog društva, sa zadovoljstvom podržavamo i sprovodimo inicijative koje znače korak bliže zelenoj ekonomiji“, kazao je Keković.

Prema njegovim riječima, kao finansijska institucija oni tom cilju doprinose na dva nivoa.

„Prvi se odnosi na primjenu sistema menadžmenta životnom sredinom unutar kompanije i u odnosima s dobavljačima, dok je drugi vezan uz našu ulogu lidera u oblasti finansiranja zelene tranzicije i projekata obnovljivih izvora energije, sa akcentom na solarne i vjetro elektrane koje imaju ogroman potencijal“, rekao je Keković.

Instalacija tri fotonaponska sistema snage 70kW rezultat je saradnje Erste banke i kompanije EPCG – Solar gradnja u okviru projekta Solari 500+.

Direktor EPCG-Solar gradnje, Ranko Vuksanović, kazao je da je razvoj projekata iz domena obnovljivih izvora u fokusu Elektroprivrede koja je u toj oblasti pokrenula veliki investicioni ciklus u Crnoj Gori, a pokretanjem projekta Solari 3000+ i 500+ započeta je prava energetska tranzicija kod nas.

„Naročito smo ponosni na to što su i pravni subjekti poput Erste banke prepoznali značaj i prednosti ulaganja u nove obnovljive izvore energije. Benefiti se najprije odnose na očuvanje životne sredine, rasterećenje distributivne mreže električne energije, a onda i na umanjenje troškova poslovanja kroz uštede na računima za struju“, rekao je Vuksanović.

On je naveo da u tom projektu svi dobijaju i da im je zadovoljstvo što je Erste banka odabrala da učestvuje u njemu, pružajući primjer odgovornog poslovanja, a u kontekstu ekološke i energetske situacije na globalnom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...