fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjena ponuda podigla cijene nafte prema 43 USD

Smanjena ponuda podigla cijene nafte prema 43 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 43 USD, podstaknute prekidom proizvodnje u Meksičkom zalivu, smanjenom ponudom iz Norveške i nadom u dogovor o novom paketu pomoći američkoj privredi.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,66 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 52 centa višoj cijeni od 40,47 USD.

Trgovce je zaokupilo smanjenje ponude zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zalivu kojem se približava snažna oluja i štrajka naftnih radnika u Norveškoj, prenosi SEEbiz.

Radnici su povučeni s naftnih i plinskih platformi u američkom dijelu Meksičkog zaliva, jer se procjenjuje da će Delta ojačati u snažnu oluju treće kategorije. Zaustavljeno je skoro 1,5 miliona barela dnevne proizvodnje.

Cijene nafte podržavaju i mogući opsežniji prekidi proizvodnje u Sjevernom moru zbog štrajka radnika. Veliko naftno polje Johan Sverdrup moraće se zatvoriti ukoliko štrajk ne završi do srijede.

“Tržište pozdravlja smanjenje snabdijevanja, jer svijet trenutno proizvodi više nafte nego što može potrošiti”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energy-a.

On je ipak upozorio da su cijene nafte porasle uglavnom zbog vremenskih prilika i štrajka, procjenjujući da će rast vjerovatno biti kratkog daha.

Podršku mu je danas pružio i obnovljeni optimizam da bi Bijela kuća i Kongres ipak mogli postići dogovor o novim podsticajnim mjerama za ekonomiju poljuljanu koronavirusom.

Nakon prekida pregovora predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da bi Kongres trebalo da usvoji predlog o pomoći avio-kompanijama, malim firmama i građanima, što je podstaklo nadu da će određeni oblik pomoći ipak biti dogovoren.

Značajniji rast cijena zakočili su zabrinutost za potražnju, rast broja novozaraženih koronavirusom i povećanje zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u srijedu iznosila 40,45 USD, što znači da je ojačala 22 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije