fbpx
29.9 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessSmanjen neto gubitak

Smanjen neto gubitak

Igalo, (MINA-BUSINESS) – Institut “Simo Milošević” završio je prvi kvartal sa neto gubitkom od 1,31 milion EUR, što je 8,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovni prihodi kompanije su, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, na kraju marta bili devet odsto viši i iznosili su 829,22 hiljade EUR.

Poslovni rashodi Instituta porasli su neznatno na 2,17 miliona EUR, od čega se najviše odnosilo na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode, 1,33 miliona EUR.

Troškovi amortizacije i rezervisanja iznosili su 193,98 hiljada EUR, a materijala 411,34 hiljade EUR. Ostali poslovni rashodi iznosili su 229,14 hiljada EUR.

Ukupna aktiva kompanije na kraju marta je iznosila 65,26 miliona EUR i bila je neznatno manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 1,13 miliona EUR.

Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su oko milion EUR, a kratkoročna 4,13 miliona EUR. Odložene poreske obaveze iznose 877,8 hiljada EUR.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva posjeduje 26,69 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto.

Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Iza HB Zbirnog kastodi računa 1 skriveno 1,46 odsto akcija, dok Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto. Iza CK Zbirnog kastodi računa 1 skriven je 1,21 odsto dionica.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ovlastio je krajem marta Tendersku komisiju za privatizaciju da sa češko-crnogorskim konzorcijumom počne pregovore o zaključenju ugovora o prodaji Instituta „Simo Milošević“.

Savjet je na sjednici usvojio izvještaj Tenderske komisije o rezultatima javnog tendera za prodaju 56,48 odsto akcija Instituta i naložio da se započnu pregovori sa češkom kompanijom Philibert.a.s i crnogorskom Vile Oliva, vlasnika Žarka Rakčevića.

“Konzorcijum je za akcije ponudio deset miliona EUR, dok investicioni program iznosi 27,94 miliona EUR i podrazumijeva rekonstrukciju i modernizaciju objekata, unaprjeđenje usluga i dalji razvoj turističkog i medicinskog kadra”, saopšteno je iz Vlade.

Javni poziv za prodaju objavljen je polovinom oktobra prošle godine, sa rokom za dostavljanje ponuda do 14. januara. Tendersku dokumentaciju su otkupila tri subjekta, ali je ponudu dostavio samo češko-crnogorski konzorcijum.

Najčitanije