fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSlučaj kupovine brodova predali SDT-u i Skupštini

Slučaj kupovine brodova predali SDT-u i Skupštini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija predalo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i crnogorskom parlamentu informacije o mogućem postojanju krivičnih dijela u vezi sa kupovinom brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu, kao i pozajmicama Vlade za otplatu kredita kineskoj Exim banci.

Iz Ministarstva je saopšteno da su za kupovinu četiri broda, za dvije brodske kompanije, uzeti krediti kod kineske Exim banke, vrijedni preko 110 miliona USD.

„Vlada je 2010. i 2013. godine izdala garancije za te poslove, ali bez sprovođenja postupka da li se radi o državnoj pomoći, na šta je bila obavezna tadašnjim Zakonom o državnoj pomoći. Nakon toga, prethodne Vlade su u više navrata dodjeljivale neprijavljenu, odnosno nezakonitu, državnu pomoć brodskim kompanijama, kako bi opravdali njihovo nerentabilno poslovanje i kontroverznu nabavku brodova“, kazali su iz Ministarstva.

Sadašnja Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija, prema riječima njihovih predstavnika, neće dozvoliti da odgovorni za štetu koja je nastala neodgovornim odnosom bivše Vlade i resornih ministarstava, kao i uprava brodarskih kompanija koje su u većinskom državnom vlasništvu, ostanu neprocesuirani.

„Zbog toga zahtijevamo i od SDT-a i od Skupštine, da u skladu sa svojim nadležnostima, pokretanjima tužilačke i parlamentarne istrage, ispitaju ove slučajeve koji mogu dovesti do dodatne štete za budžet u iznosu od više desetina miliona EUR“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije