fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkoro pet miliona za energetsku efikasnost

Skoro pet miliona za energetsku efikasnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U rekonstrukciju pet objekata, koji su postali energetski efikasni uloženo je pet miliona EUR, u okviru projekta sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW).

Ministar prosvjete Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić, obišli su rekonstruisane resursne centre “1. jun” i Podgorica.

“Objekti su rekonstruisani u okviru projekta sa KfW-om, a nakon rekonstrukcije postali su energetski efikasni. Ukupna vrijednost investicije samo u ta dva objekta iznosila je skoro dva miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Kako su Šehović i Sekulić saopštili, u okviru tog projekta ukupno pet objekata je rekonstruisano i pretvoreno u energetski efikasne, a ukupna investicija u svih pet iznosi skoro pet miliona EUR. Tako je, pored tih resursnih centara rekonstruisana i podgorička Gimnazija za oko 1,2 miliona EUR, te dvije mojkovačke škole za oko 1,7 miliona EUR.

Šehović je rekao da je obavljena analiza potrošnje energije u objektima u kojima je realizovana ta vrsta rekonstrukcije i prema rezultatima analize ukupne uštede mogu da idu i do 60 odsto.

“Uvjeren sam da je rekonstrukcija tih objekata od njih učinila mjesta gdje će se sva djeca osjećati prijatno i bezbjedno. Takođe, Vlada obrazovanje tretira kao prioritet, a za šta je dokaz i činjenica da će po osnovu sredstava iz budžeta i nekoliko kreditnih linija, biti generisano 50 miliona EUR za ulaganje u obrazovnu infrastrukturu”, dodao je Šehović.

Sekulić je navela da su izvedeni radovi na resursnim centrima obuhvatali zamjenu krovnog pokrivača sa postavljanjem termoizolacije, bravarije, instalaciju novog sistema grijanja, ugradnju liftova za potrebe osoba smanjene pokretljivosti, rekonstrukciju sanitarnih čvorova, instalaciju računarske mreže i djelimičnu zamjenu podova.

“Do sada su kroz razne programe energetske efikasnosti rekonstruisana 54 objekta, a ukupna vrijednost svih investicija je bila oko 40 miliona EUR”, dodala je Sekulić.

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...