fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkoro 896 zahtjeva za nabavku mehanizacije

Skoro 896 zahtjeva za nabavku mehanizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za nabavku mehanizacije stiglo je 896 aplikacija poljoprivrednih proizvođača, ukupne vrijednosti investicija od preko 2,26 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„S pravom možemo biti zadovoljni ovogodišnjim interesovanjem koje je po broju zahtjeva i u finansijskom izrazu blizu ukupnog za prethodne dvije godine sprovođenja ove mjere“, kazali su iz Ministarstva.

Taj Vladin resor je, prepoznajući potrebu poljoprivrednika da modernizuju i unaprijede primarnu proizvodnju, 2017. godine kreirao mjeru podrške za nabavku mehanizacije.

Kako bi ta mjera bila dostupna što većem broju poljoprivrednika, investicije koje se podržavaju ograničene su na maksimalnu podršku do 2,5 hiljade EUR, dok minimalni iznos za investiciju nije određen.

„Na taj način svi zainteresovani poljoprivrednici imali su mogućnost da, vrlo jednostavno, nabave mehanizaciju potrebnu za rad na gazdinstvima. Na taj način će se olakšati obavljanje poljoprivrednih djelatnosti i ojačati konkurentnost gazdinstava“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da je kroz javne pozive tokom prethodne dvije godine za nabavku mehanizacije u crnogorsku poljoprivredu investirano preko 2,5 miliona EUR. Podržano je ukupno 907 aplikacija sa ukupnim iznosom podrške Ministarstva od 1,25 miliona EUR.

Iz Ministarstva su kazali da su javni pozivi trebalo da traju i do 90 dana, ali su zbog utroška predviđenih sredstava podrške 2017. godine zatvoreni nakon 21 dan, a prošle poslije osam dana.

„Najveći broj aplikacija bio je iz sjevernog regiona, 614, gdje je investirano oko 1,6 miliona EUR, uz podršku Ministarstva od 828 hiljada. Iz središnjeg regiona podržano je 263 aplikacije, kroz koje je investirano 800 hiljada EUR, dok je isplaćena podrška Ministarstva iznosila 394,6 hiljada“, navodi se u saopštenju.

Najmanji broj podržanih aplikacija je iz primorskog regiona, ukupno 30, gdje je investirano 55 hiljada EUR, uz podršku Ministarstva od 28 hiljada.

„Iako je javni poziv ove godine najkraće trajao, primljen je najveći broj aplikacija. Očekivano, najveći broj aplikacija je iz sjevernog regiona, njih 614 odnosno 68,53 odsto, sa traženom podrškom od 736,1 hiljadu EUR, dok je vrijednost investicija oko 1,5 miliona EUR“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je iz središnjeg regiona primljeno ukupno 237, odnosno 26,45 odsto aplikacija, vrijednosti investicija 687,58 hiljada EUR, sa potrencijalnom podrškom Ministarstva od 338,88 hiljada EUR.

Iz primorskog regiona stiglo je 45 aplikacija, odnosno 5,02 odsto, vrijednosti investicija 99,27 hiljade EUR, sa potencijalnom podrškom Ministarstva od 49,1 hiljadu EUR.

„U toku je administrativna kontrola primljenih zahtjeva, nakon koje će uslijediti terenska kontrola, tokom koje je potrebno sva nabavljena mehanizacija bude na gazdinstvu, kako bi zajedno i partnerski završili potrebne procedure i poljoprivredni proizvođači dobili traženu podršku“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije