fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryŠkopelja tvrdi da su nove cijene struje nezakonite

Škopelja tvrdi da su nove cijene struje nezakonite

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nove cijene struje, koje važe od 1. juna, nijesu zakonite, tvrdi bivši zamjenik direktora Regulatorne agencije za energetiku (RAE), Miomir Škopelja, dok predstavnici regulatora tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Iz Ministarstva javne uprave Vijestima su saopštili da je njihova Upravna inspekcija na zahtjev Škopelje pokrenula inspekcijski nadzor u RAE u vezi sa odlukama o cijenama struje, kao i da će ga obavijestiti o rezultatima nadzora.

Škopelja je 25. aprila, kada su prvi put najavljene nove veće cijene struje, poslao dopis RAE u kojem je tražio da se obustavi njihova primjena navodeći da akt na osnovu kojeg se određuju cijene električne energije, kao ni onaj o njihovoj promjeni nijesu na propisan način objavljeni u Službenom listu.

On je kazao da obračunate cijene prevazilaze dozvoljene vrijednosti, kao i da je obračun sačinjen na osnovu nepostojećih podataka.

Škopelja, koji je bio zamjenik direktora RAE od 2004. do 2010. godine, kazao je da je Zakonom o objavljivanju propisa i drugih akata, između ostalog, predviđeno da se u Službenom listu moraju objavljivati akti regulaornih agencija kao i drugih preduzeća koja imaju javna ovlašćenja.

On tvrdi da RAE u Službenom listu nije objavila ni odluku o izboru referentne energetske berze sa koje bi se uzimala vrijednost fjučersa, koji su najznačajniji element za obračun cijena struje. Odluka kojom je izabrana mađarska HUPX berza postavljena je samo na sajtu RAE, a primjenjuje se još od 2017. godine, zbog čega se dovode u pitanje odluke o cijenama struje od tada.

Iz EPCG su Vijestima rekli da su odgovori na ta pitanja u nadležnosti RAE.

„Što se tiče EPCG, sve odluke i sktivnosti su u skladu sa svim pravnim aktima iz oblasti energetike, koju kontroliše RAE“, naveli su iz EPCG.

Predstavnici RAE tvrde da su u obavezi da objave propise samo ako je to određeno zakonom ili ako Odbor Agencije tako odluči.

Najčitanije

Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Uhapšena dva vozača zbog prekoračenja brzine na autoputu

Podgorica, (MINA) - Mobilna jedinica saobraćajne policije uhapsila je dva vozača koji su auto-putem...