fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkijlišta planiraju pozitivno poslovanje

Skijlišta planiraju pozitivno poslovanje

Podgoricica, (MINA-BUSINESS) – Skijališta Crne Gore planiraju da ovu godinu završe sa plusom od tri hiljade EUR, pokazuje Finansijski plan sa programom rada na koji je Vlada nedavno dala saglasnost.

Planirani prihodi iznose 1,64 miliona EUR i tri hiljade EUR su veći od rashoda. Najviše prihoda se očekuje od usluga skijališta tokom zimskih mjeseci, odnosno 445 hiljada EUR, što je gotovo podjednako kao od ugostiteljstva, koje će u prihodima prema planu učestvovati sa 24 odsto, pišu Vijesti.

Najviše prihoda u tom dijelu ostvaraju restoran Triglav, koji se nalazi na skijališitu Kolašin 1600, a koji je u vlasništvu Skijališta. Odloženi prihodi koji se odnose na novac za finansiranje izgradnje, održavanja i valorizacije iznose oko 360 hiljada EUR, odnosno jednu petinu planiranih dohodaka.

Više od po 100 hiljada EUR Skijališta očekuju i od izdavanja ski- opreme, usluga tokom ljetnjih mjeseci poput panoramskih vožnji i usluga reklamiranja. Što se tiče troškova, više od polovine će otići na plate koje će za ovu godinu iznositi 900 hiljada EUR.

U Skijalištima su prošle godine bila angažovano 64 zaposlena, a u dokumentu se navodi da je istaknut deficit stručnog kadra. Za troškove održavanja, zakupnine, reklama i marketinga predviđeno je 355 hiljada EUR, što čini 21,62 odsto ukupnih troškova.

Skijališta su prethodnu godinu prema preliminarnim podacima završili u plusu od 1,72 hiljade EUR. U poređenju s ovom godinom planirani prihodi će biti veći 26 odsto, ali će se povećati i rashodi 22 odsto, pa se samim tim finansijska dobit neće mnogo promijeniti. U dokumentu piše da se zadati poslovni cilj oslanja na nedavno puštenu u rad šestosjednu žičaru K7 sa pratećih deset kilometara ski staza, kojom su povezana dva skijališta u Kolašinu, kao i stavljenje u funkciju pokretne trake za početnike i aktiviranje rente nove ski opreme.

Dodaje se da je na projekciju planiranih prihoda uticala i nova poslovna politika kompanije koja se odnosi na adekvatno upošljavanje svih kadrovskih kapaciteta i produžavanja radne sezone.

U oktobru prošle godine Skijališta su iz budžeta dobila 1,5 miliona EUR za izgradnju, održavanje i valorizaciju višenamjenske sportske infrastrukture na prostoru Bjelasice i Komova. Od tog novca, kako se u dokumentu navodi, potrošeno je 204 hiljada na novu skijašku opremu za iznajmljivanje i zaposlene i nabavku trake za skijaše početnike, dok će ostatak novca biti utrošen prije svega na izgradnju i održavanje sportske infrastrukture.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije