fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSjednica Skupštine Glavnog grada 30. decembra

Sjednica Skupštine Glavnog grada 30. decembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sjednica Skupšine Glavnog grada biće održana 30. decembra, kako bi se u zakonom propisanom roku usvojila Odluka o budžetu Glavnog grada za narednu godinu, što će, imajući u vidu aktuelnu situaciju, garantovati nesmetano funkcionisanje u periodu tranzicije vlasti.

Iz PG Biroa su podsjetili da su 23. oktobra održani lokalni izbori u Podgorici. U međuvremenu, gradska uprava je omogućila nesmetano funkcionisanje sistema Glavnog grada.

“To podrazumijeva, između ostalog, pripremu Predloga odluke o budžetu Glavnog grada za narednu godinu i poštovanje obaveze da se do 1. decembra isti uputi Skupštini Glavnog grada u dalju proceduru. S tim u vezi, gradonačelnik je u propisanom roku dostavio Skupštini Glavnog grada Predlog odluke o budžetu Glavnog grada Podgorice za narednu godinu. Takođe, dostavljeno je mišljenje Ministarstva finansija”, navodi se u saopštenju.

Iz Glavnog grada su rekli da je usvajanje budžeta od izuzetne važnosti za održavanje normalnog funkcionisanja cjelokupnog sistema Glavnog grada, od čega direktno zavisi kvalitet života svih građana Podgorice.

“Podsjećamo, ukoliko on ne bi bio usvojen to bi dovelo do nedostatka osnovnih sredstava za rad, onemogućilo tekuće održavanje gradske infrastrukture i javnih površina, otežalo ili zaustavilo realizaciju započetih kapitalnih projekata, onemogućilo pružanje usluga građanima kroz servise namijenjene socijalno ranjivim kategorijama i pružanje podrške za razvoj preduzetničke aktivnosti, te onemogućilo blagovremeno raspisivanje konkursa za podršku podstanarima i drugih vidova podrške koji se sprovode godinama unazad”, rekli su iz Glavnog grada.

U skladu sa članom 28 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, odluku o budžetu opštine donosi skupština opštine, a odluke o budžetu opštine za narednu fiskalnu godinu utvrđuje predsjednik opštine i dostavlja ga skupštini opštine do 1. decembra tekuće godine. Takođe, shodno članu 30 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, budžet opštine za narednu fiskalnu godinu donosi se najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

“Kako još nije došlo do izbora sudija Ustavnog suda, te imajući u vidu da je jedan broj subjekata podnio žalbe Ustavnom sudu na rješenja Državne izborne komisije, nijesu se ispunili zakonom propisani uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata izbora za odbornike, a samim tim ni da se potvrde mandati odbornicima novog saziva”, rekli su iz PG Biroa.

U više navrata je, kako se dodaje, aktuelna gradska uprava javno iskazala očekivanje da će na sjednici Skupštine održanoj 12. decembra biti izabran makar jedan sudija Ustavnog suda, čime bi bile stvorene pretpostavke da se okonča procedura proglašenja konačnih rezultata izbora u Podgorici.

“Kako se to nije desilo, te nije došlo ni do konstituisanja nove uprave u Podgorici, dužnost aktuelne uprave je da ukaže Skupštini Glavnog grada na potrebu usvajanja Budžeta Glavnog grada za narednu godinu. Podsjećamo, mandat aktuelnog saziva Skupštine traje do izbora novog”, navodi se u saopštenju.

Predlogom odluke o budžetu za narednu godinu predviđena su i dodatna sredstva za donošenje izmjena i dopuna Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika Glavnog grada.

“Glavni grad je stabilan finansijski sistem, sa najvećim budžetom u istoriji. Budžet za narednu godinu je sa pažnjom planiran i kao takav garantuje nastavak intenzivnog razvoja Podgorice i pružanje usluga kroz servise od značaja za naše građane”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijski karavan krenuo sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Osnovna namjera Olimpijskog karavana je da proširi olimpijski duh i pokret...