fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSiva ekonomija i naplata potraživanja problemi privrede

Siva ekonomija i naplata potraživanja problemi privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Siva ekonomija, visoko poresko opterećenje zarada, naplata potraživanja, visoke poreske stope na nepokretnosti i neizgrađeno zemljište, nedostatak radne snage, neki su od glavnih izazova sa kojima se u ovoj godini suočava crnogorska privreda, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Kako je saopšteno iz PKCG, Upravni odbor je danas na sjednici razmotrio informacije o poslovanju privrednih subjekata na osnovu predatih finansijskih iskaza za prošlu godinu i o privrednim kretanjima i izazovima u poslovanju tokom ove godine.

„Riječ je o značajnim informacijama za sagledavanje stanja u privredi Crne Gore čiji podaci mogu koristiti kompanijama i institucijama pri donošenju poslovnih odluka i izradi analiza troškova, rizika i sive ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Iz PKCG su kazali da je sjednicu vodila vršiteljka dužnosti (v.d.) predsjednice Privredne komore Nina Drakić, a u radu su, pored članova Upravnog odbora učestvovali i predsjednik Skupštine te asocijacije Vojo Banović, v.d. potpredsjednika Pavle Radovanović i v.d. generalnog sekretara Mitar Bajčeta.

Navodi se da je informacije prezentovao direktor Sektora za analize i istraživanja Miljan Šestović.

„Informacija “Privredna kretanja i izazovi u poslovanju tokom 2021. godine” sadrži prikaz stanja ekonomije kroz sagledavanje makroekonomskih pokazatelja, koji su u cilju sveobuhvatnijeg sagledavanja situacije, prikazani uporedno sa podacima za prošlu i 2019. godinu“, kaže se u saopštenju.

Iz PKCG su naveli da su na osnovu istraživanja Komore, zaključaka sa sjednica granskih odbora i sastanaka sa predstavnicima izvršne vlasti održanih tokom ove godine, identifikovani su izazovi u poslovanju i dati predlozi mjera za prevazilaženje uticaja aktuelne krize i unapređenje poslovnog ambijenta.

„Među glavnim izazovima navedeni su siva ekonomija, visoko poresko opterećenje zarada, naplata potraživanja, visoke poreske stope na nepokretnosti i neizgrađeno zemljište, nedostatak radne snage“, navodi se u saopštenju.

Među opštim preporukama privrede su, kako je saopšteno, one koje se odnose na potrebu daljeg subvencionisanja zarada zaposlenih koji su oboljeli od koronavirusa ili su u izolaciji, kao i neophodnost toga da je neophodno konsultovati privredu prije donošenja mjera za suzbijanje epidemije kako bi se realizovale bez negativnog uticaja na poslovanje kompanija.

U informaciji o poslovanju privrednih subjekata na osnovu predatih finansijskih iskaza za pročlu godinu između ostalog se navodi da je, prema podacima Monstata, broj poslovnih subjekata u Crnoj Gori tokom prošle godine iznosio 37,26 hiljada, što je 7,3 odsto više nego godinu prije.

Iz PKCG su kazali da su prema podacima Uprave prihoda i carina, finansijske iskaze za prošlu godinu predala 29,78 hiljada poreska obveznika, što je za 16,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Privredni subjekti su u prošloj godini iskazali ukupan prihod od 8,43 milijardi EUR ili 14,1 odsto manje u odnosu na 2019. godinu.

Kako je saopšteno ostvarena dobit u prošloj godini iznosi 601,4 miliona EUR što je za 20,8% manje u odnosu na 2019, a gubitak 873,8 miliona EUR što je povećanje od 152% u odnosu na prethodnu godinu.

„Broj zaposlenih u prošloj godini porastao je u sjevernoj regiji za 12,9 odsto, dok je u južnoj i centralnoj regiji zabilježen pad od 2,1 odsto“, kaže se u saopštenju.

Drakić je kazala da će preporuke iz informacija i diskusija članova Upravnog odbora biti prezentovane premijeru Zdravku Krivokapiću i članovima Savjeta za konkurentost.

Prema njenim riječima, podaci ukazuju na oporavak ekonomije što je rezultat dobre turističke sezone, ali da moramo još zajednički raditi kako bi dostigli rezultate iz 2019. godine.

Veselin Kovačević iz Bemax-a, kako je saopšteno, ocijenio je da je neophodno u razgovorima sa Vladom ukazati na to da Crna Gora sada uvozi kamen-eruptivac, umjesto da eksploatiše bogata nalazišta, posebno na teritoriji Berana i Andrijevice, i tu značajnu sirovinu izvozi u okruženje.

Dragan Bokan iz kompanije Voli Trade, ocjenio je da je u prethodnom periodu izostala kvalitetna komunikacija privrede i Vlade.

Iz PKCG su kazali da Bokan smatra da je njihova tijesna saradnja neophodna kako bi se doprinijelo ekonomskom razvoju i smanjenju nezaposlenosti.

Nebojša Dožić iz kompanije Uniprom, kazao je da će komunikacija sa nosiocima izvršne vlasti doprinijeti povećanju proizvodnje, a jedna od tema razgovora trebalo bi da bude i predlog Uredbe o aktivnostima odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte.

„Nikola Rovčanin iz Elektorprivrede, izrazio je tokom sjednice posvećenost ove kompanije razvoju zelene ekonomije u skladu sa trendovima u EU, ali je ujedno apostrofirao značaj ekološke rekonstrukcije i produženja vijeka trajanja Termoelektrane (TE) Pljevlja na stabilnost elektroenergetskog sistema naše države“, navodi se u saopštenju.

Ekološkom rekonstrukcijom i povećanjem efikasnosti, kako je kazao, produžiće se vijek TE Pljevlja makar do 2030. godine, a gašenje bi dovelo do uvoza struje koji bi se mjerio milijardom EUR.

Predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović ocjenio je da je neophodno što prije zakazati tradicionalni sastanak privrednika sa Krivokapićem i ministrima, kako bi se kroz njihove razgovore doprinijelo unapređenju ambijenta za poslovanje i ekonomskom razvoju.

Iz PKCG su saopštili da je član Upravnog odbora Milenko Radmilović iz Lovćeninvesta inicirao dopunu člana 40, stava 1, Statuta PKCG, kako bi glasio: „Predsjednika Privredne komore, na predlog Upravnog odbora bira Skupština PKCG iz redova uglednih privrednika, odnosno, iz reda prijavljenih kandidata koji pored ispunjavanja ostalih uslova predviđenih konkursom uživaju i profesionalni ugled stečen radom na odgovarajućim poslovima u poslovnim asocijacijama“.

„Radmilović, koji je bio član Komisije za mandatna pitanja prilikom posljednjih izbora za predsjednika Komore, smatra da bi se na ovaj način liberalizovao postupak i doprinijelo da se više kvalitetnih kandidata prijavi za tu dužnost“, kaže se u saopštenju.

Radmilović je naglasio da je pomenuta komisija tokom prethodnog izbornog procesa bila stanovišta da treba uvažiti iskustvo u rukovođenju u poslovnim asocijacijama, što je Upravni odbor i podržao, te bi se izmjenom statuta ovaj stav i formalizovao.

„U cilju transparentnosti postupka, Upravni odbor će održati posebnu sjednicu tokom koje će se raspravljati o ovom i svim drugim predlozima koji se odnose na eventualne promjene Statuta Komore“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ODT Podgorica osnovno državno tužilaštvo, Viši sud, tunel

Tužilaštvo naložilo hapšenje osam policajaca zbog primanja mita

Podgorica, (MINA) - Osnovno državno tužilaštvo naložilo je hapšenje osam policijskih službenika Sektora granične...