fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSituacija u Plantažama složena i teška

Situacija u Plantažama složena i teška

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trenutna situacija u Plantažama je složena i veoma teška, a dodatno i zbog toga što je dio zaposlenih preko sindikata, organizovao štrajk upozorenja sa nezakonitim zahtjevima, saopštio je izvršni direktor kompanije, Miroslav Vuković.

On je, u intervjuu za Pobjedu, kazao da zahtjevi za njegovu i smjenu kompletnog menadžmenta ne spadaju u nadležnost sindikata, ni zaposlenih, zbog čega su podnijeli tužbu Osnovnom sudu, tražeći da se utvrdi da je štrajk upozorenja nezakonit.

“Sindikat može da zahtijeva što god želi, pa i ovo što je zahtijevao, ali ne može povodom tih zahtjeva da štrajkuje na zakonit način. Stoga, očekujem da svako radi svoj posao, a sve u najboljem opštem, kompanijskom i interesu zaposlenih. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome, da osiguramo neophodne uslove za kompanijski opstanak i buduću perspektivu”, rekao je Vuković.

On je na pitanje da li namjerava da ostane na poziciji direktora, odgovorio potvrdno.

“Naravno da namjeravam. Da nemam tu namjeru i volju, ne bih se ni prihvatio ove, po više osnova, sada istinski nezahvalne pozicije. Ukazano mi je povjerenje vlasnika kompanije da budem na njenom čelu i to u uslovima i okolnostima koje se ne pamte od njenog osnivanja”, saopštio je Vuković.

On je dodao da je odlučan u namjeri da se naprave pozitivni iskoraci u radu i da se povrati renome koji su Plantaže imale.

Vuković je rekao da je drugačiji način razmišljanja i odnos prema kompaniji osnov najavljene transformacije, nove strategije poslovanja i ranije usvojenog petogodišnjeg plana rada i razvoja.

“Cilj je da se postigne finansijska konsolidacija i stabilnost. Preduzimaju se brojne aktivnosti da bi održali i osnažili proizvodnju i prodaju, koje je potrebno diversifikovati kako bi povećali bazu prihoda i obezbijedili sigurniju budućnost”, kazao je Vuković.

On smatra da će reorganizacija kompanije omogućiti racionalizuju troškova, korišćenje određenih resursa punim kapacitetom, mjerljivost rada i doprinosa zaposlenih i lakše utvrđivanje kritičnih tačaka poslovanja.

“Mjere maksimalne racionalizacije svih troškova su uveliko sprovedene, ali se značajnije mjere ne mogu sprovesti do kraja bez izrade nove sistematizacije i novog kolektivnog ugovora. U menadžmentu su se desile kadrovske promjene na više pozicija i u tom pravcu će se i dalje nastaviti”, rekao je Vuković.

On je naveo da očekuje da svi zaposleni, bez obzira na nezakoniti štrajk i stečene navike, prepoznaju trenutak i prihvate neminovne promjene, koje su uslov za opstanak.

Vuković je saopštio da menadžment ohrabruju rezultati ostvareni u prvih šest mjeseci ove godine.

“Gotovo na svim tržištima, a naročito domaćem i tržištima regiona, bilježimo rast prodaje, pa je tako fakturisana realizacija u prvih šest mjeseci 51 odsto veća u odnosu na prošlu godinu i 15 odsto veća u odnosu na plan. Ukoliko se takav trend nastavi, a to u mnogome zavisi od turističke sezone i epidemiološke situacije, očekujemo značajno bolji poslovni rezultat u odnosu na prošlu godinu i plan”, objasnio je Vuković.

Cilj je da kompanija ovu godinu završi sa što boljim poslovnim rezultatima, iako isti ne mogu biti mjerljivi samo kroz finansijske iskaze, već i kroz najavljeno restrukturiranje.

Na pitanje da li su Plantaže dobile pomoć države od oko pet miliona EUR, on je odgovorio da nijesu, ali da očekuje da će se ubrzo ostvariti.

“Vjerujemo da će država prepoznati značaj ovog trenutka i da će obezbijediti neophodnu pomoć, kako bi se izbjegao rizik mogućeg uvođenja stečaja. S obzirom da smo uspjeli da za proteklih devet mjeseci, i pored ugrožene likvidnosti, održimo kontinuitet realno ugroženog poslovanja, očekujemo da se u najkraćim mogućim rokovima obezbijede nedostajuća sredstva”, kazao je Vuković.

On je dodao da je poslovanje uslovima pandemije, ali i brojnih neriješenih problema iz prethodnog perioda, dovelo do značajnog pada prihoda u prošloj godini, od skoro pedeset odsto.

„Zbog toga smo umanjili zarade kako bismo omogućili opstanak kompanije, a isplaćena je junska plata. Prosječna zarada za prvih pet mjeseci je 562,65 EUR neto, odnosno 837,63 EUR bruto, što je 13 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu“, naveo je Vuković.

On je dodao da se Plantaže u ovoj godini finansiraju isključivo iz sopstvenih izvora, bez pomoći države i kredita.

Na pitanje na koje mjesto je raspoređena bivša direktorica Verica Maraš, on je kazao da je ona, shodno stručnoj spremi i aktuelnoj sistematizaciji, a u skladu sa pozitivnim propisima, raspoređena na radno mjesto referenta u sektoru prodaje i marketinga.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...