fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSistemski rizik po finansijsku stabilnost umjeren

Sistemski rizik po finansijsku stabilnost umjeren

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sistemski rizik po finansijsku stabilnost može se okarakterisati kao umjeren, te je potrebno i dalje pažljivo pratiti pokazatelje stabilnosti finansijskog sistema, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, a prisustvovali su i članovi i to ministar finansija Novica Vuković, predsjednik Komisije za tržište kapitala Željko Drinčić i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Marko Ivanović.

Na poziv guvernera, sjednici je prisustvovao i direktor Fonda za zaštitu depozita, Vojin Vlahović.

Na sjednici je, kako je saopšteno iz CBCG, razmatrana Informacija o finansijskoj stabilnosti za treći kvartal ove godine.

„Podaci iz ovog dokumenta ukazuju na rast industrijske proizvodnje u Crnoj Gori tokom prva tri kvartala od šest odsto, u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Trgovina na malo je u istom periodu ostvarila rast od 15,9 odsto“, precizira se u saopštenju.

Podaci o kolektivnom smještaju za prvih devet mjeseci ukazuju na rast u broju dolazaka turista od 23,9 odsto i broju ostvarenih noćenja od 18,9 odsto, u odnosu na uporedni period prošle godine.

Godišnja stopa inflacije u septembru ove godine iznosila je 7,9 odsto.

„Što se tiče fiskalne sfere, za devet mjeseci ove godine ostvaren je budžetski suficit od 2,7 odsto prognoziranog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), zahvaljujući rastu izvornih prihoda od 20,9 odsto i padu budžetskih rashoda od 6,2 odsto u odnosu na plan“, navodi se u saopštenju.

Deficit tekućeg računa je i dalje značajno visok, iako je u prvih šest mjeseci ove godine bio niži 2,24 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Kako je ocijenjeno na sjednici, trendovi koji karakterišu bankarski sektor i dalje su pozitivni.

Ukupna aktiva banaka na kraju trećeg kvartala bila je na istorijskom maksimumu i iznosila je 6,8 milijardi EUR.

„Kapital banaka na kraju trećeg kvartala iznosio je 808,5 miliona EUR, što je rast sedam odsto na kvartalnom, odnosno 31,8 odsto na godišnjem nivou. Trend pada nekvalitetnih kredita se nastavlja, pa je njihovo učešće u ukupnim kreditima na kraju trećeg kvartala iznosilo pet odsto. Depoziti su na kvartalnom nivou porasli 4,8 odsto, a na godišnjem 11,2 odsto“, navodi se u saopštenju.

Savjet je istakao potrebu što bržeg usvajanja nacionalne fintek strategije, ističući značaj koji ovaj dokument ima po dalji razvoj finansijskog sistema u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije