fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSFD zainteresovan za intenzivniju saradnju u ključnim oblastima

SFD zainteresovan za intenzivniju saradnju u ključnim oblastima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Saudijski fond za razvoj (SFD) zainteresovan je da sa Vladom Crne Gore intenzivira saradnju u ključnim oblastima, saopštili su njegovi predstavnici, dok bi u što skorijem periodu trebalo zajednički analizirati listu prioritetnih projekata i razmotriti opcije partnerstva.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da se ministar Aleksandar Damjanović sastao se sa predstavnicima SFD-a, generalnim direktorom za razvoj Bandreom Albazaiem i specijalistom u sektoru za operacije tog fonda, Salehom Al Obaidom, sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje na nivou dvije države.

Cilj sastanka bio je, kako su objasnili, da se bliže sagledaju mogućnosti realizacije zajedničkih projekata i potencijalnog investiranja SFD-a u razvojne projekte Crne Gore.

Damjanović je, govoreći o investicionoj klimi Crne Gore i razvojnim ciljevima, kazao da su prioritetne oblasti za ulaganje infrastruktura, energetika, turizam, obrazovanje i zdravstvo.

Albazai je saopštio da je opredijeljenost SFD-a, koji posluje 49 godina i ima uspješnu saradnju sa 90 država, da i sa Vladom Crne Gore intenzivira saradnju u ključnim oblastima.

„Budući da je priprema budžeta za narednu godinu u finanlnoj fazi, a uzimajući u obzir zainteresovanost arabijske strane, dogovoreno je da se u što skorijem roku zajednički analizira lista prioritetnih projekata Crne Gore i razmotre opcije partnerstva u njihovoj potencijalnoj realizaciji“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici SFD inicirali su sastanak sa Damjanovićem nakon sastanka koji je u septembru održan u Njujorku između ministar turizma Saudijske Arabije i predsjednika Borda direktora SFD-a Ahmed Al Kateba i premijera Crne Gore, Dritana Abazovića, gdje su prepoznate mogućnosti unapređenja međusobnih državnih odnosa.

Tokom sastanka je potvrđena namjera obje strane za podsticanje bilateralne i ekonomske saradnje dvije države i potreba ubrzanog iniciranja zajedničkih aktivnosti. Spremnost za podršku i partnerstvo, Saudijska Arabija prethodno je iskazala, polovinom septembra, opredijelivši grant od tri miliona USD za razvoj sektora obrazovanja Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...