fbpx
NaslovnicaBiznis grafikeSDI na kraju septembra preko 630 miliona EUR

SDI na kraju septembra preko 630 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju septembra iznosio je 631,36 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 310,99 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

“Neto priliv stranih direktnih investicija od januara do septembra iznosio je 320,37 miliona EUR, što je 47,14 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u Biltenu CBCG.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 26,14 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada ulaganja po osnovu interkompanijskog duga i investicija u kompanije i banke, kao i po osnovu povlačenja ulaganja iz inostranstva.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 64,66 miliona EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 246,33 miliona EUR.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 403,87 miliona EUR, što čini 63,97 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 335,19 miliona EUR, a u preduzeća i banke 68,68 miliona EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 197,91 milion EUR, što je 31,35 odsto ukupnog priliva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...