fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSB poziva na veliku obnovu sektora grijanja u regionu

SB poziva na veliku obnovu sektora grijanja u regionu

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Svjetska banka (SB) pozvala je na veliku obnovu sektora grijanja u regionu kako bi se građanima, posebno najranjivijima, omogućile održive i cjenovno prihvatljive usluge i smanjila zavisnost od neefikasnih goriva sa visokim nivoom emisije ugljenika.

U novoj sveobuhvatnoj analizi 23 zemlje Evrope i centralne Azije, pod nazivom U susret okviru za prelazak na održivo grijanje, naglašava se hitna potreba za osiguranjem efikasnih, čistih i cjenovno prihvatljivih usluga grijanja za sve.

Da bi se do sredine vijeka u regionu postigle neto nulte emisije, neophodno je drastično promijeniti sektor grijanja, koji danas čini oko 24 odsto potrošnje energije u regionu i proizvodi oko 22 odsto emisije gasova staklene bašte.

„Zemlje Evrope i centralne Azije ne mogu čekati s prelaskom na održivo grijanje. U ovoj deceniji mogu da smanje potrošnju toplotne energije, poboljšaju kvalitet vazduha i snize nivoe emisija, usvajanjem odgovarajućih politika i državnih programa sa ciljanim subvencijama za čistije i efikasnije tehnologije grejanja”, rekla je potpredsjednica SB za Evropu i centralnu Aziju, Antonella Bassani.

U izvještaju se zaključuje da zbog značajnog nedostatka investicija, sektor grejanja u zemljama Evrope i centralne Azije često ne pruža zadovoljavajuće usluge, ne može da pokrije svoje troškove, uzima veliki danak po životnu sredinu i utiče na živote i uslove života građana.

„Prepoznali smo fundamentalne izazove sa kojima se suočava sektor grijanja u zemljama Evrope i centralne Azije. Naš cilj je da kreatorima politike pružimo informacije zasnovane na podacima i praktična rješenja za prelazak na održivo grijanje, što će na kraju poboljšati živote i blagostanje ljudi u ovom regionu“, rekao je direktor SB za infrastrukturu u regionu Evrope i centralne Azije, Charles Cormier.

U izvještaju se predlaže strategija od tri stuba, kako bi vlade mogle efikasnije da strukturiraju svoje planove tranzicije.

To su smanjenje potrošnje toplotne energije povećanjem energetske efikasnosti zgrada, podsticanje i dekarbonizacija daljinskog grijanja u gusto naseljenim urbanim područjima u kojima je to održivo i promocija čistih individualnih sistema grijanja u slabije naseljenim područjima.

Usvajanjem tog sveobuhvatnog pristupa, vlade u Evropi i centralnoj Aziji mogu sprovesti efikasne i pristupačne investicije prilagođene lokalnim potrebama, koje mogu doprinijeti prelasku na održivo grijanje.

Izvještaj je izrađen u okviru Programa podrške SB za upravljanje energetskim sektorom (ESMAP).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije