fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaradnju intenzivirati u sektorima građevinarstva i energetike

Saradnju intenzivirati u sektorima građevinarstva i energetike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Međudržavni odnosi Crne Gore i Hrvatske veoma su kvalitetni, ali prostora za intenzivniju ekonomsku saradnju ima, prije svega u sektorima građevinarstva, energetike i turizma, ocijenjeno je na sastanku predstavnika privrednih komora dvije zemlje.

Predsjednici Privredne komore (PKCG) i Hrvatske gospodarske komore (HGK), Vlastimir Golubović i Luka Burilović, razgovarali su danas o uticaju pandemije na ekonomije dvije države, ali i jačanju saradnje tih poslovnih asocijacija.

Golubović je pozvao hrvatske i investitore iz EU da još snažnije ulažu u crnogorsku ekonomiju.

“Naša zemlja je u godinama koje su prethodile krizi pokazala da ima potencijal, a kroz članstvo u NATO, potvrdili smo da smo sigurna inevsticiona adresa”, kazao je Golubović.

Predsjednici su tokom sastanka predstavili pokazatelje uticaja pandemije na njihove ekonomije, koje u znatnoj mjeri zavise od sektora usluga, prije svega turizma.

“Pandemija je pokazala da je neophodno raditi na širenju privredne i proizvodne baze, kako bi se valorizovali bogati potencijali kojima Crna Gora raspolaže”, saopštio je Golubović.

Burilović je naveo da je potrebno jačati strateški važne industrije, kao što su prehrambena i farmaceutska, kao i energetika, jer je kriza pokazala da ih je neophodno imati razvijene „pod svojim krovom“.

Golubović se zahvalio na podršci hrvatskim privrednicima koji su doprinijeli nesmetanom snabdijevanju crnogorskog tržišta u vrijeme ograničenja izazvanih virusom, dok je Burilović izrazio veliku zahvalnost na solidarnosti nakon razornih zemljotresa koji su u prošloj godini pogodili Hrvatsku.

Najčitanije