fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSaradnja sa investitorima iz njemačke pokrajine Rajnland-Falc

Saradnja sa investitorima iz njemačke pokrajine Rajnland-Falc

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) pružiće punu podršku njemačkim partnerima u aktivnostima koje imaju za cilj realizaciju njihovih investicionih planova, kao i sprovođenje zajedničkih projekata sa crnogorskim kompanijama u oblasti zelene ekonomije, odlaganja i upravljanja otpadom.

Predsjednik UPCG, Slobodan Mikavica, sastao se sa direktorom Ekonomske kancelarije njemačke pokrajine Rajnland-Falc i ekspertom njemačke Vlade, Borisom Milisavljevićem, sa kojim je dogovorio potpisivanje Memoranduma o saradnji, kao i sprovođenje zajedničkih aktivnosti iz oblasti zelene ekonomije, odlaganja i upravljanja otpadom.

Iz UPCG je saopšteno da je susret održan u okviru petodnevne posjete njemačkih kompanija Geotechnik Dr. Heer GmbH, DMT GmbH i SERCOO Group Crnoj Gori, koje su predvodili Milisavljević i predsjednik i vlasnik firme Geotechnik, Wolf Heer.

“Učesnici sastanka su razgovarali o ekonomskim i investicionim potencijalima Crne Gore, kao i mogućnostima za pokretanje zajedničkih projekata koji bi ojačali veze između kompanija i ekonomija ove dvije zemlje”, dodaje se u saopštenju.

Centralna tema sastanka odnosila se na uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori, o čemu su sagovornici razmijenili informacije i dobre prakse zemalja okruženja i Evropske unije (EU), te razmotrili moguća rješenja za ekološke crne tačke i unapređenje poslovanja u oblasti prikupljanja i odlaganja otpada, njegove selekcije, obrade i reciklaže.

Milisavljević je iznio određene predloge vezano za dalji rad deponija i reciklažnih centara u Crnoj Gori, ukazao na potrebu i značaj ulaganja u edukaciju zaposlenih, te ocijenio da je sistem deponija u Crnoj Gori znatno kvalitetniji od onih koje postoje u drugim državama Balkana.

“Takođe, izrazio je posebnu zahvalnost za pomoć koju je UPCG pružila delegaciji iz Njemačke u dijelu posredovanja pri organizaciji sastanaka sa crnogorskim kompanijama, koje su njemački privrednici prepoznali kao svoje potencijalne projektne partnere”, dodaje se u saopštenju.

Sastanak je završen dogovorom o daljim, konkretnim koracima i planiranim aktivnostima čija će verifikacija biti definisana Memorandumom o saradnji koji će dvije strane uskoro potpisati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije