fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaradnja osnov za strateško djelovanje u pravcu dinamičnijeg ekonomskog rasta

Saradnja osnov za strateško djelovanje u pravcu dinamičnijeg ekonomskog rasta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Saradnja, partnerstvo i uzajamna podrška unutar belgijsko-holandske Konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) osnov su za strateško djelovanje u pravcu dinamičnijeg ekonomskog rasta, razvoja pojedinačnih zemalja i snaženja otpornosti globalne ekonomije, poručeno je sa godišnjeg sastanka u Tivtu.

Godišnji sastanak, čiji su domaćini Ministarstvo finansija i Centralna banka (CBCG), održava se danas i sjutra, a događaj je okupio najviše predstavnike fiskalne i monetarne vlasti 16 zemalja članica Konstituence.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i CBCG, predsjednik države Jakov Milatović je, otvarajući skup, istakao da je Crna Gora u prethodne tri godine, nakon političkih promjena, ostvarila odlične ekonomske rezultate i da bilježi potpuni oporavak ekonomske aktivnosti, narušene kovid krizom.

To, kako je kazao, potvrđuju smanjenje državnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod, kao i najniža stopa nezaposlenosti od obnove nezavisnosti.

Milatović je dodao da su značajno povećanje minimalne i prosječne zarade, smanjenje nejednakosti i siromaštva u društvu, kao i brojne strukturne reforme koje su sprovedene, dobar temelj za održiviji model ekonomskog razvoja, koji bi u narednom periodu morao da donese još brži rast životnog standarda građana.

Premijer Dritan Abazović kazao je da na temelju zajedničkih inicijativa, reformatorskom talasu i sinergiji, vjeruje da će uskoro biti okrenuta nova, svijetlija stranica crnogorske, ali i ekonomija svih zemalja.

„Svjedoci smo da su krize u svjetskoj ekonomiji česte, ali i prebrodive“, rekao je Abazović.

On je naveo da stoga neizmjerno vjeruje u mogućnost međusobnog povezivanja, kako u cilju bržeg ekonomskog razvoja pojedinačnih zemalja, tako i globalne stabilnosti.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je, u uvodnom obraćanju, kazao da je uvjeren da je najrelevantniji skup iz oblasti finansija prilika da se, kako međusobno, na nivou država članica Konstituence, tako i jačanjem partnerstva sa krovnim međunarodnim finansijskim institucijama kao što su SB i MMF, trasira put ka sigurnom privrednom rastu i razvoju i stabilnim javnim finansijama.

Guverner CBCG Radoje Žugić istakao je da je skup rezultat odlične saradnje koju CBCG ima sa MMF-om i SB, kao i centralnim bankama zemalja članica Konstituence.

„Pokazatelji poslovanja banaka i ocjene međunarodnih institucija potvrđuju da je bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije, te kao takav daje značajan doprinos finansijskoj stabilnosti zemlje“, kazao je Žugić.

Izvršni direktori MMF-a i SB, Paul Hilbers i Koen Davidse, istakli su da su takvi sastanci odlična prilika da predstavnici MMF-a i SB razgovaraju sa zemljama članicama Konstituence o ekonomskim izgledima i podršci regionu.

„Učesnicima skupa su se obratili Antonella Bassani, potpredsjednica SB za Evropu i Centralnu Aziju i Alfonso Garcia Mora, potpredsjednik Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u SB, dok je Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, imao izlaganje u video formatu“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je događaju prisustvovalo više od 100 delegata iz 16 zemalja članica – Jermenije, Bugarske, Belgije, Kipra, Gruzije, Hrvatske, Izraela, Luksemburga, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Holandije, Rumunije, Andore i Crne Gore, među kojima su najviši zvaničnici MMF-a i SB i ministri finansija i guverneri centralnih banaka.

Iz CBCG i Ministarstva rekli su da će u nastavku skupa biti održane dvije sesije na kojima će se diskutovati o ekonomskoj stabilnosti i o migracijama, dok će se na marginama sastanka održati više bilateralnih sastanaka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije