fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRobna razmjena 6,1 odsto viša 

Robna razmjena 6,1 odsto viša 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 155,3 miliona EUR, što je 6,1 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 26,6 miliona EUR, što je 2,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz je bio viši 6,8 odsto i iznosio je 128,7 miliona EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,7 odsto i manja je u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 7,8 miliona EUR, koji čine obojeni metali 4,8 miliona EUR i gvožđe i čelik 2,3 miliona EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 29,5 miliona EUR, koji čine drumska vozila 9,7 miliona EUR i električne mašine, aparati i uređaji 6,3 miliona EUR.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 6,1 milion EUR, Mađarska sa 3,6 miliona EUR i Češka 2,5 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 19,8 miliona EUR, Kina 12,9 milion EUR i Njemačka 12,4 milioona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Najčitanije

nik djeljosaj, albanski forum

Albanski forum neće podržati rezoluciju o Jasenovcu

Podgorica, (MINA) – Albanski forum, zbog evropskog puta i dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih...