fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRezultati kompanija podstakli skok indeksa 

Rezultati kompanija podstakli skok indeksa 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su utorak berzanski indeksi skočili više od dva odsto, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija i banaka.

Dow Jones skočio je 2,17 odsto, na 25.798 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,15 odsto, na 2.809 bodova, a Nasdaq indeks 2,89 odsto, na 7.645 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najvećim dnevnim skokom u posljednjih sedam mjeseci indeksi su nadoknadili dio gubitaka od prošle sedmice, kada su oštro pali zbog visokih prinosa na američke državne obveznice, usporavanja rasta svjetske ekonomije i strahovanja od posljedica trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Sada su te zabrinutosti pale u drugi plan jer je počela sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile rast dobiti od 21,8 odsto u odnosu na isti perido prošle godine, što bi bio snažan, ali ipak sporiji rast u odnosu na prethodna dva kvartala.

Finansijski divovi Goldman Sachs i Morgan Stanley objavili su u utorak bolje nego što se očekivalo rezultate, pa su cijene njihovih dionica skočile više od tri odsto.

Iz istog razloga cijena dionice zdravstvene kompanije UnitedHealtha skočila je više od 4,5 odsto, a snažno je porasla i cijena Netflixa, kompanije koja nudi televizijski i filmski program na internetu.

„Zarade kompanija zasigurno su najviše podstakle tržište, a i u idućem periodu biće u fokusu ulagača. Sezona objava rezultata tek je počela, a zasad je dobra”, kazao je direktor u kompaniji Horizon Investment Services, Chuck Carlson.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a predvodio je tehnološki sektor sa skokom od tri odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 odsto, na 7.059 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,40 odsto, na 11.776 bodova, a pariski CAC 1,53 odsto, na 5.173 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije