fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRevitalizacija političkih odnosa preduslov za unapređenje ekonomske saradnje

Revitalizacija političkih odnosa preduslov za unapređenje ekonomske saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Revitalizacija političkih odnosa važna je za unapređenje ekonomske saradnje između Crne Gore i Srbije, što ima za rezultat direktne benefite za privredu i građane, poručio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, Milatović je prisustvovao svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, u okviru prve zvanične posjete Srbiji.

On je u obraćanju zvanicama kazao da, nakon Brisela i posjeta evropskim institucijama i sjedištu Sjevernoatlantske alijanse, dolazi u Beograd u namjeri da doprinese revitalizaciji političkih odnosa dvije zemlje.

Kako je naveo Milatović, njegova posjeta Beogradu, prisustvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciji 20. maja, ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na samitu u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, u kratkom vremenskom periodu, upravo idu u prilog unapređenju odnosa dvije države.

„Revitalizacija političkih odnosa je važna za unapređenje naših ekonomskih odnosa, što ima za rezultat direktne benefite za privredu i građane“, poručio je Milatović.

On je podsjetio da je Srbija Crnoj Gori ubjedljivo najveći trgovinski partner, sa robnom razmjenom od 764 miliona EUR prošle godine, što predstavlja petinu ukupnog prometa roba sa inostranstvom.

„Srbija je za nas i najveće turističko tržište. U prošloj godini ostvareno je 435 hiljada dolazaka turista iz Srbije u Crnu Goru, što je udio od 21 odsto od ukupnog broja dolazaka stranih turista“, naveo je Milatović.

Kako je kazao, kada je riječ o strukturi, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, i to nešto iznad tri miliona, ili 25,5 odsto od ukupnog broja.

Milatović je dodao da je Srbija lani bila i najveći strani investitor u Crnoj Gori sa 137 miliona EUR, ili 12 odsto ukupne vrijednosti stranih direktnih investicija.

To je, kako se navodi, u odnosu na 2021. godinu povećanje od 80 odsto.

Milatović je rekao da, uprkos podacima koje je iznio, sa Srbijom, koja je naš najznačajniji ekonomski partner, Crna Gora nema odnose na nivou ambasadora, i to ne iz tehničkih razloga, već političkih.

„Dvije zemlje nemaju zajedničke granične prelaze, kao što imamo sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, platni promet predstavlja ozbiljnu poslovnu barijeru, naše Mješovite komisije za rješavanje tih naizgled tehničkih pitanja se ne sastaju godinama unazad, a nikada nije održana zajednička sjednica Vlada dvije zemlje“, naveo je Milatović.

On je poručio da su, uprkos svim izazovima, veze između građana i privrede Crne Gore i Srbije ostale jake i da je stoga odgovornost, ali i obaveza na državnicima dvije zemlje da te odnose ne remete, već da ih unapređuju.

Prema riječima Milatovića, osim tradicionalnih veza i bliskih odnosa, Crnu Goru i Srbiju trajno povezuju zajednički ciljevi, a to su, prije svega, regionalna stabilnost i članstvo u Evropskoj uniji.

„Ja sam intelektualno stasao na Zapadu, živio sam i radio u razvijenim zapadnim zemljama, i znam da se do tamo može stići i tako što ćete uzeti avion i preletjeti susjede, ali sam upravo tamo naučio da tek kada izgradite povjerenje sa susjednim zemljama, tek tada možete postati istinski i održivo uspješni“, kazao je Milatović.

Kako je dodao, posvećenošću ovim ciljevima daje se dobar zamah proevropskom razvoju Zapadnog Balkana.

„Uvjeren sam će politički odnosi Crne Gore i Srbije ići uzlaznom putanjom u periodu pred nama i da će to biti dobar zamajac za dodatno unapređenje ekonomskih, kulturnih i sveukupnih odnosa“, rekao je Milatović.

On je ukazao na značaj jačanja veza sa zajednicom Crnogoraca u Srbiji i njihove povezanosti sa Crnom Gorom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...