fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRevidiraće plan rada i baviti se konkretnim privatizacijama

Revidiraće plan rada i baviti se konkretnim privatizacijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije će u narednom periodu revidirati plan rada i baviti se analiziranjem konkretnih slučajeva prodaje predzeća u Crnoj Gori, sa mogućnošću obilaska određenih lokacija, u cilju pribavljanja svih potrebnih informacija.

Predsjednik Komisije i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Divanović, kazao je danas na sjednici Komisije da je ovogodišnji planom rada tog skupštinskog tijela predviđeno da se obavi kontrola tri postupka.

„To su Insitut ‘Simo Milošević’, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera i turistička valorizacija lokaliteta Ada Bojana“, rekao je Divanović.

On je saopštio da će Komisija u narednom periodu preispitati i revidirati plan rada, u smislu da se nešto što je više aktuelno nađe na dnevnom redu.

Članovi Komisije su se na današnjoj sjednici upoznali sa izvještajima o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte i o sprovođenju Plana privatizacije za prvu polovinu godinu.

Divanović je kazao da su aktivnosti Savjeta kroz posmatrani period bile brojne i sadržajne.

„Savjet je u prethodnom periodu odradio kvalitetan i sadržajan posao. Akcenat je stavljen na privlačenju investitora kao osnovni generator dinimiziranja privrednog rasta. Stvoren je sistem koji na najbolji način afirmiše razoj crnogorskog turizma i kontsatno se radi na motivisanju i pronalaženju pouzdanih i dobrih investitora“, smatra Divanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučnić, rekao je da je Komisija za tri godine održala svega pet sjednica, na kojima se nije raspravljalo o nekim bitnim privatizacijama.

„Osim toga, trebalo je raspravljati o ugašenoj privredi, Željezari na aparatima, Kombinatu aluminijuma (KAP) za koji se ne zna da li plaćen i je li ga sadašnji vlasnik otkupio, Rudnicima boksita iz kojih su izvučeni milionski iznosi, privatizaciji Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka i Insitututu“, naveo je Vučinić.

On je rekao da bi trebalo raspravljati i o aktuelizovanim problemima, između ostalog, štrajku radnika Crnogorskog Telekoma i borbi za radnička prava u Rudnicima boksita.

Prema njegovim riječima, jezgro crnogorske privrede je na izdisaju.

„Komisija radi po sistemu selo gori, a baba se češlja“, poručio je Vučinić.

On je ocijenio da je stanje u privatizovanim preduzećima „katastrofalno“ i da je svaka privatizacija sačinjavala elemente korupcije i pranja novca.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, saopštio je da se o izvještajima koje razmatra Komisija ne može kvalitetno raspravljati bez prisustva onih koji su ih podnijeli.

On je, komentarišući privatizacioni proces u Crnoj Gori, rekao da mu nije jasno zašto je država prodavala “zlatne koke”, kao što su Telekom, Jugopetrol i Lovćen osiguranje.

“To su preduzeća koja donose ogroman godišni profit i nije bilo potrebe za njihovom privatizacijom. U tim kompanijama smo izgubili dvije trećine zaposlenih, u odnosu na period prije privatizacije”, naveo je Popović.

On je dodao da očekuje da će se na narednim sjednicama Komisije raspravljati o konkretnim slučajevima privatizacije.

Poslanik DPS-a, Mihailo Anđušić, smatra da bi trebalo napraviti reviziju plana rada Komisije.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu imati neke pojedinačne privatizacije i da će na sjednicama biti prisutni članovi Savjeta za privatizaciju”, zaključio je Anđušić.

Najčitanije

Radulović: Radimo puteve u svakom kraju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi