fbpx
NaslovnicaMINA BusinessReprogram duga omogućiti do 240 rata

Reprogram duga omogućiti do 240 rata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U skupštinsku proceduru su predate izmjene Zakona o reporgramu poreskog duga, kojima se traži da se do 240 mjesečnih rata odloži plaćanje poreskog duga, kao i da se otpiše kamata i trošak postupka u vezi sa reprogramom.

Izmjene zakona potpisale suposlanice Jelena Božović, Jovanka Bogavac i Milosava Paunović, pišu Vijesti.

Zakon o reprogramu poreskog duga je dio paketa pratećih zakona u okviru projekta Evropa sad, koji je predložilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine.

Dug mogu reprogramirati preduzeća i građani i to na 60 mjesečnih rata uz jednokratnu uplatu deset odsto duga.

Izmjenama Zakona se traži da se ukine jednokratna uplata od deset odsto ukupnog duga.

U obrazloženju predloga navedeno je da su javne ustanove i firme, čiji su osnivači opštine, zabrinute za nastavak redovnog poslovanja zbog okolnosti nastalih usvajanjem zakona iz paketa reformi Evropa sad, ne dovodeći u pitanje nužnost reformi, posebno zbog benefita za najveći broj zaposlenih.

“Firme koje obavljaju najveći dio javnih poslova imaju i najveći broj zaposlenih sa minimalnim zaradama. Povećanje zarada će izazvati i najviše problema zbog nelikvidnosti većine preduzeća i gotovo sigurne nemogućnosti da se uvećane neto zarade redovno isplaćuju”, navodi se u obrazloženju.

Kako se dodaje, naslijeđena praksa izmirivanja poreskih obaveza od javnih ustanova je u jednom trenutku nakratko prekinuta uvođenjem programa reprograma poreskih potraživanja, ali je ekonomska kriza izazvana pandemijom drastično smanjila lokalne prihode i praktično onemogućila lokalne instucije da nastave sa redovnim izmirivanjem zaostalih i tekućih obaveza.

Smanjeni prihodi opštinama izazvani ovim setom zakona su uticali da određen broj opštinskih preduzeća duguje po nekoliko mjesečnih zarada.

”U ovom smislu će doći do izazivanja nejednakosti među zaposlenima, jer će neki prve plate po novom, za njih povoljnijem obračunu, primiti tek u julu ove godine. Postojeći zakon o reprogramu predviđa kratke rokove i visoke mjesečne rate i u velikoj mjeri otežava preduzećima da očuvaju likvidnost i redovno izmiruju obaveze prema državi, kako one koje su naslijeđene i koje su obuhvaćene reprogramom, tako i one koje nastaju svakodnevno”, navodi se u obrazloženju.

Iz tih razloga izmjene člana 4. Zakona o reprogramu su neophodne da bi se ukinuo procenat jednokratne uplate poreskog duga i produžio rok za plaćanje do 240 mjesečnih rata u zavisnosti od visine dugovanja i veličine preduzeća.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...