fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekordni nivoi indeksa

Rekordni nivoi indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u četvrtak berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe, jer su popustile napetosti na Bliskom istoku, dok je u fokusu ulagača ponovo trgovinski sporazum između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je ojačao 0,74 odsto na 28.956 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,67 odsto na 3.274 boda, a Nasdaq indeks 0,81 odsto na 9.203 boda, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordni nivoi tih indeksa zahvaljuju se popuštanju napetosti na Bliskom istoku, jer se predsjednik SAD-a Donald Trump suzdržao od novih vojnih akcija, dok je iranski ministar vanjskih poslova kazao da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na ubistvo generala Qassema Soleimanija.

Napetosti na Bliskom istoku traju od petka kada je u vazdušnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

U fokus ulagača ponovno su ušli trgovinski odnosi između SAD-a i Kine jer je Peking potvrdio da će zamjenik premijera Liu He iduće sedmice u Vašingtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Trump je poručio da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dijela do završetka predsjedničkih izbora u novembru.

Prema prvoj fazi sporazuma, Vaington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Naredne sedmice počinje sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja bi mogla određivati smjer tržišta idućih sedmica.
Analitičari procjenjuju da je zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromjesečju bila 0,6 odsto manja nego u istom periodu 2018. godine.

Ukoliko se ostvare te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

I na evropskim berzama cijene dionica su u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 odsto na 7.598 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,31 odsto na 13.495 bodova, a pariski CAC 0,19 odsto na 6.042 boda.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...