fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

Rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli rekordne nivoe, zahvaljujući zvaničnom otvaranju puta za prenos vlasti u Bijeloj kući i nadi ulagača u ekonomski oporavak u narednoj godini, nakon vakcinisanja protiv Covid-19.

Dow Jones skočio je 454 boda ili 1,54 odsto, na 30.046 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,62 odsto, na 3.635 poena, a Nasdaq indeks 1,31 odsto, na 12.036 bodova, prenosi Hrportfolio.

Proboj Dow Jones indeksa iznad 30.000 bodova, prvi put u istoriji, zahvaljuje se potvrdi američke Uprave za opšte poslove (GSA) da izabrani predsjednik Joe Biden može zvanično početi proces preuzimanja vlasti.

Aktuelni predsjednik Donald Trump poručio je da je kazao svom timu da učini što je potrebno učiniti u vezi sa inicijalnim protokolima. Stoga može započeti proces promjena u Bijeloj kući, koji je sedmicama odgađan, iako je Biden uvjerljivo pobijedio na izborima.

Ulagače je oraspoložila i vijest da Biden planira imenovati bivšu predsjednicu američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Janet Yellen za ministarku finansija, što bi, smatraju analitičari, moglo preusmjeriti fokus na borbu protiv rastuće ekonomske nejednakosti.

S&P 500 indeks na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od aprila, što se najviše zahvaljuje napretku u razvoj vakcine protiv koronavirusa.

Ulagači se nadaju da će vakcinacija uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim ekonomijama.

Posljednje vijesti sugerišu da bi vakcina mogla biti dostupna prije kraja godine.

Američki zvaničnici poručili su da se u zemlji planira distribuirati 6,4 miliona doza vakcina čim jedno od njih dobije potvrdu od regulatora.

Zbog toga su vijesti o daljem brzom širenju koronavirusa u nizu saveznih država pale u drugi plan.

Od 11 sektora S&P 500 indeksa, u njih deset cijene dionica su porasle, a najviše u sektorima koji su najosjetljiviji na ekonomska kretanja, kao što su finansijski, rudarski, energetski i industrijski.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,55 odsto, na 6.432 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,26 odsto, na 13.292 boda, a pariski CAC 1,21 odsto, na 5.558 bodova.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...