fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekord S&P indeksa

Rekord S&P indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dostigao rekordan nivo, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica proizvođača čipova, dok je Dow Jones pao zbog pritiska na dionice Boeinga i Caterpillara.

Dow Jones oslabio je 0,29 odsto, na 27.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto, na 3.019 poena, a Nasdaq indeks 0,85 odsto, na 8.321 bod, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se snažnom rastu cijena dionica proizvođača čipova, nakon što je Texas Instruments izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima i ocijenio da slabost potražnje za poluprovodnicima možda neće trajati tako dugo kao što se prije očekivalo.

Cijena dionice Texas Instrumentsa skočila je više od sedam odsto, dok su cijene u cijelom sektoru proizvođača poluprovodnika u prosjeku porasle 3,1 odsto.

„Ulagači u taj sektor gledaju dalje od sadašnje situacije, nadaju se da će u drugoj polovini godine zabrinutosti za ekonomiju možda popustiti”, kazao je strateg u firmi Robert W. Baird, Willie Delwiche.

S druge strane, oštro je pala cijena dionice Caterpillara, 4,5 odsto, jer je taj proizvođač teške mašinerije izvijestio o slabijim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima zbog slabe prodaje u Kini.

Oštro je, 3,1 odsto, pala i cijena dionice Boeinga jer je u drugom tromjesečju ostvario najveći gubitak u svojoj istoriji, što je posljedica prizemljenja njegovih aviona modela 737 MAX nakon dvije katastrofalne nesreće.

Pad cijena Boeinga i Caterpillara glavni je razlog gubitaka Dow Jones indeksa.
Od 138 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, njih oko 77 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarade.

Međutim, analitičari su smanjili procjene. Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,1 odsto manja nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su dan prije očekivali rast zarada za otprilike jedan odsto.

Podršku tržištu pruža uvjerenje ulagača da će krajem jula američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) smanjiti ključne kamatne stope 0,25 postotnih bodova.

Ove sedmice bi kamate mogla smanjiti Evropska centralna banka (ECB) kako bi podstakla rast ekonomije eurozone.

A na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,73 odsto, na 7.501 bod, a pariski CAC 0,22 odsto, na 5.605 poena. Frankfurtski DAX porastao je 0,26 odsto, na 12.522 boda.

Najčitanije