fbpx
NaslovnicaMINA BusinessReformski planovi imaju podršku sa najviših evropskih adresa

Reformski planovi imaju podršku sa najviših evropskih adresa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je mala zemlja sa velikim mogućnostima, ocijenili su ambasadori Belgije i Holandije, Koen Adam i Joost Reintjes i dodali da pohvaljuju reformske planove.

Adam i Reintjes, koje je primio danas u posjetu ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazali su da se Crna Gora nalazi na vratima Evrope, pohvalili reformske planove i ocijenili ih odličnim.

Oni su dodali da je Crna Gora mala zemlja sa velikim mogućnostima, kojoj je potrebna dodatna promocija kao sigurne investicione destinacije.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, saglasili da su biznis forumi odlična prilika da se svi potencijali i poslovni ambijent koji Crna Gora pruža predstavi stranim investitorima.

Teme sastanka bile su zatečena i trenutna ekonomska situacija, stanje javnih finansija, kreiranje poslovnog ambijenta i privlačenje stranih direktnih investicija.

Takođe, razgovarano je o EU integracijama, skorašnjoj posjeti Milatovića Briselu i predstavljanju postignutih rezultata koji su doveli do poboljšanja ekonomske aktivnosti.

„Prvu godinu rada ove Vlade bilježi snažan ekonomski oporavak, koji je ujedno i jedan od najvećih u Evropi, došlo je do pokretanje turističke privrede što je rezultiralo stabilizacijom javnih finansija, smanjenjem deficita budžeta sa od 10,2 odsto na ispod tri odsto, i smanjenjem bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa 103 odsto na 85 odsto“, objasnio je Milatović.

On je dodao da je prethodna godina bila jako izazovna i teška, kako zbog pandemije covid19 tako zbog političke i demokratske tranzicije koja je zadesila Crnu Goru, ali da su uloženi napori Vlade pokazali veoma dobre rezultate koji su pohvaljeni sa najviših adresa u Briselu.

„Crna Gora ima veliki razvojni potencijal, a trenutna politička i društvena volja pokazuje da postoji potreba za promjenama i napretkom jer Crna Gora ne može više da stagnira, a za to imamo punu podršku svih evropskih aktera“, kazao je Milatović.

On je naveo da su ključne stvari koje će donijeti strukturne promjene na bolje Crnoj Gori program Evropa sad! koji je dio budžeta za narednu godinu, dodatno unapređenje privrede i proces EU integracija.

„Vlada Crne Gore želi da ekonomski model učini prije svega inkluzivnim. U tom smislu, kroz Evropu sad predlažemo povećanje neto minimalne zarade koja će između ostalog usloviti povećanje i svih ostalih plata u Crnoj Gori“, naveo je Milatović.

On je dodao da će unapređenje i dodatna diverzifikacija privrede pomoći u atraktivnosti Crne Gore kao investicione destinacije, prije svega za privatne ulagače, povećati kredibilne investicije i značiti nova radna mjesta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije