fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazvoj infrastrukturne mreže među prioritetima

Razvoj infrastrukturne mreže među prioritetima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Razvoj infrastrukturne mreže u skladu sa regulativom za uspostavljanje Trans-evropske mreže, harmonizacija sa propisima EU, podsticanje koridorskog razvoja od luke Bar do Beograda i razvoj intermodalnosti i logistike, ostaju prioriteti Crne Gore, saopštio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović je na ministarskom sastanku za transport Unije za Mediteran, održanom u online formatu, posebno naglasio potrebu za jačanje saradnje sa lukom Bar, glavnom crnogorskom lukom za teretni saobraćaj, jer joj geostrateški položaj obezbjeđuje i određene komparativne prednosti.

“Posvećeni smo kako povećanju stepena valorizovanja postojećih kapaciteta te luke, tako i razvoju lučke infra i suprastrukture, ali i povećanju efikasnosti poslovnih procesa”, rekao je Ibrahimović.

On je dodao da ove godine započinju aktivnosti na digitalizacije najveće crnogorske trgovačke luke.

“Istorija Crne Gore, kao države, svjedoči o nastojanju da se povezuje i gradi dobre odnose, kao osnovu stvaranja, jedne nove vrijednosti i zato bih istakao da i današnji skup jeste prilika da iniciramo snažnije ekonomsko povezivanje.
U tom smislu želim da uputim poziv za zajedničke inicijative i investicije”, poručio je Ibrahimović.

Unija za Mediteran predstavlja platformu za jačanje saradnje EU sa zemljama koje izlaze na Sredozemno more, i predstavlja još jedan iskorak ka jačanju regionalne saradnje u skladu sa EU politikama i ciljevima.

Ibrahimović se u obraćanju na ministarskoj sesiji osvrnuo na intezivnu saradnju koju Crna Gora kontinuirano održava sa zemljama regiona i EU.

“Moram istaći posebno zadovoljstvo zbog činjenice da danas prisustvujemo događaju koji znači jačanje i širenje regionalne saradnje. Svi principi koji su prezentovani u Ministarskoj deklaraciji su istovremeno i glavne strateške odrednice Crne Gore kada je u pitanju oblast saobraćaja”, saopštio je Ibrahimović.

Na sastanku je usvojena Ministarska deklaracija, kao i Regionalni akcioni plan za transport do 2027. godine, koji predstavljaju u suštini reafirmaciju ciljeva koji se vežu za uspostavljanje Trans-evropske mreže i realizaciju Strategije pametne i održive mobilnosti.

Predstavnici Evropske komisije još jednom su istakli potrebu razvoja integrisane povezanosti u funkciji povećanja konkurentske prednosti, kao i neophodnost povećanja bezbjednosti u svim vidovima saobraćaja i razvoj urbanih planova mobilnosti.

Na kraju Ministarskog sastanka završnim komentarima prisutnima se obratila i EU komesarka za oblast saobraćaja, Adina Valean.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije