fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRazriješena uprava COTEE

Razriješena uprava COTEE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je smijenila odbor direktora državne kompanije Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE), jer su njegovi članovi odbijali da resornom Ministarstvu kapitalnih investicija dostave više puta tražene podatke o poslovanju i zapošljavanju i kopije dokumentacije.

U odboru direktora su bili predsjednica Maja Pavićević, Milica Raičević i Sabina Tuzović Metđonaj, pišu Vijesti.

Ova kompanija se bavi organizovanjem tržišta električne energije i njegovim upravljanjem, kao i otkupom električne energije proizvedene iz takozvanih obnovljivih izvora kao što su male hidroelektrane, vjetro i solarne elektrane.

Vlada je dala saglasnost za njihovo razrješenje na osnovu izvještaja i zahtjeva državnog sekretara u Ministarstvu, Marka Perunovića. U novi upravni odbor, kako je navedeno u odluci objavljenoj u Službenom listu, izabrani su Branislav Dačević, Aleksandar Đurišić i Dragana Vujović.

Izvršni direktor te kompanije je Rajko Kovačević, nekadašnji poslanik i portparol Demokratske partije socijalista (DPS), koji se od kraja 2018. nalazi na ovoj funkciji gdje mu još traje mandat. Njega bi eventualno mogao razrješiti novi odbor direktora prije isteka mandata ukoliko pronađe zakonski osnov.

U predlogu za razrješenje odbora direktora navedeno je da Ministarstvo dokumentaciju od odbora direktora i Kovačevića traži od početka marta, a da su dobili samo mali i nepotpuni dio traženog. Smjena je zatražena zbog nepostupanja, nepoštovanja i ignorantskog odnosa prema zahtjevu državnog sekretara za hitno izjašnjenje i dostavljanje dodatne dokumentacije.

Ministarstvo je, između ostalog, tražilo dokumentaciju zbog sumnji u partijsko zapošljavanje, sporni zakup poslovnih prostora u elitnom dijelu Podgorice, privilegovani polažaj firme Uniprom i moguće nedomaćinsko poslovanje u 2019. i prošloj godini.

Perunović je, kako je navedeno u zahtjevu za razrješenje, imao više razgovora sa tadašnjom predsjednicom odbora direktora COTEE Majom Pavićević i izvršnim direktorom Kovačevićem, ali Ministarstvo nije dobilo validnu kopiju tražene dokumentacije i precizno izjašnjenje na postavljenja pitanja.

Vijesti su pokušale da stupe u kontakt sa smijenjenom predsjednicom i Kovačevićem, ali nijesu uspjeli do dobiju komentar.

Iz Ministarstva su naveli da im iz uprave COTEE nijesu dostavili ni sporni revizorski izvještaj za 2019. godinu, koji je radio Đorđije Rakočević, a koji nije plaćen za obavljenu uslugu, zbog čega se u Osnovnom sudu vodi sudski spor.

Bivša uprava nije dostavila ni sve ugovore o radu zaposlenih u ovoj državnoj kompaniji, kao ni anekse tih ugovora.

Rukovodioci tog preduzeća Ministarstvu nijesu dostavili kopije posljednje fakture niti dokaz kada je posljednji put naplaćen dio dvogodišnjeg duga firme Uniprom, registrovanog trgovca električnom energijom, za kojeg sumnjaju da u kontinuitetu ne plaća blagovremeno svoje obaveze.

Ministarstvo, kako je navedeno, nije moglo dobiti pisani odgovor o tome da li je Uniprom dostavio propisano sredstvo obezbjeđenja za ova plaćanja što je bila zakonska obaveza, niti im je iz COTEE odgovoreno zbog čega već nekoliko godina tolerišu dug ove firme koji se konstantno mjeri sa šest cifara.

U bivšem odboru direktora kompanije koja upravlja tržištem električne energije i otkupom struje iz obnovljivih izvora nije bio nijedan elektroinženjer. Maja Pavićević je inženjer metalurgije, Milica Raičević je pravnica, a Sabina Tuzović Metđonaj ekonomistkinja. U novom odboru su dva elektroinženjera Dačević i Đurišić, dok je Dragana Vujović menadžer bankarstva.

Ministarstvu nijesu dostavili ni tražene kopije orginalnih ugovora o zakupu poslovnih prostorija, jer su na prvi zahtjev poslali kopije sa prikrivenim datumima potpisivanja i imenima potpisnika. Kako je navedeno u zahtjevu Ministarstva, iz COTEE nijesu ni objasnili zbog čega su prikrivali bitne podatke iz ugovora.

Bivši odbor direktora i direktor Ministarstvu nijesu dostavili pregled i troškovnik svih službenih putovanja zaposlenih u COTEE u posljednjih pet godina.

Najčitanije

Ekspertiza Ukrajine u oblasti e-usluga model kako treba djelovati

Podgorica, (MINA) - Stručnost i ekspertiza Ukrajine u oblasti e-usluga i digitalne transformacije predstavlja...