fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazgovarali o izazovima u bankarskom sektoru

Razgovarali o izazovima u bankarskom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izazovi u bankarskom sektoru i jačanje međunarodne saradnje u pravcu promovisanja globalne monetarne i finansijske stabilnosti bile su neke od tema o kojima se ovog vikenda raspravljalo na Godišnjoj generalnoj skupštini Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu.

Generalnoj skupštini prisustvovao je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, koji je imao više bilateralnih sastanaka, između ostalih i sa guvernerom njemačke Bundesbanke i predsjednikom Borda direktora BIS-a, Jensom Weidmannom.

Iz CBCG je saopšteno da je na sastanku sa Weidmannom, između ostalog, razgovarano o podršci učlanjenju Crne Gore u BIS, koje se može očekivati u narednom srednjoročnom periodu.

Na sastanku je, kako su kazali, potvrđena odlična saradnja sa Bundesbankom i BIS-om, koje daju podršku CBCG na svim poljima djelovanja, posebno na planu unaprjeđenja supervizije.

Iz CBCG je saopšteno da je na skupštini u Bazelu prezentovan Godišnji izvještaj, a razgovarano je i o izazovima u bankarskom sektoru i jačanju međunarodne saradnje u pravcu promovisanja globalne monetarne i finansijske stabilnosti.

BIS je najstarija međunarodna finansijska organizacija, osnovana 1930. godine, sa sjedištem u švajcarskom Bazelu.

BIS nazivaju “bankom za centralne banke”, a njena uloga je da podstiče međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju i posreduje u finansijskim transakcijama između centralnih banaka.

Najčitanije