fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRata još nije isplaćena jer je novac na nezakonitom računu

Rata još nije isplaćena jer je novac na nezakonitom računu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Junska rata za kredit iz Abu Dabi fonda za razvoj u iznosu od 1,42 miliona USD dospjela je na naplatu 15. juna, ali i pored činjenice da novac postoji na računu, rata još nije isplaćena, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz Ministarstva, kojim rukovodi ministar Aleksandar Stijović, kazali su Vijestima da nijesu uspjeli da pronađu zakoniti mehanizam da izvrše transfer novca sa nezakonito otvorenog računa na račun Abu Dabi fonda.

Na računu je trenutno raspoloživo 2,45 miliona USD. Otplata rata kredita prema Abu Dabi fondu obavlja se u 26 tranši na svakih šest mjeseci počevši od 15. juna 2019. do 15. decembra 2031. godine.

“Povodom prevazilaženja tog problema obratili smo se Centralnoj banci od koje smo tražili pomoć kako bi sporni račun bio legalizovan i kako bi se stvorili uslovi da se isplati prispjela rata. Uz to, obratili smo se i zajmodavcu (Abu Dabi fond) kako bi nam odobrili otvaranje novog računa u skladu sa zakonom na koji bi se prenio novac i sa kojeg bi bila vršena daje plaćanja, a ovaj nezakoniti račun bi bio zatvoren”, objašnjeno je iz ovog Vladinog resora.

Potencijalna posljedica je mogućnost da, kako kažu u Ministarstvu, Abu Dabi fond za razvoj pokrene postupak prinudne naplate u kom slučaju bi bila izvršena naplata kompletnog preostalog duga u iznosu od oko 23,61 milion USD. Ugovor sa Abu Dabi fondom za razvoj u iznosu od 50 miliona USD zaključen je 4. juna 2015. godine.

Ugovor su potpisali u ime zajmoprimca tadašnji predsjednik borda direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević, a tadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i aktuelni poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Petar Ivanović nalazio se u ulozi svjedoka.

Iz Ministarstva su podsjetili da je ugovor o kreditu zaključen između Abu Dabi fonda za razvoj kao zajmodavca i IRF kao zajmoprimca, ali da se novac našao na računu koji je izvan sistema i na ime nekadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, van sistema plaćanja ministarstva poljoprivrede i koji je u Prvoj banci otvorio Ivanovića, suprotno propisima Crne Gore.

“Pošto račun nije otvoren u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, za šta odgovornost snosi i bivši ministar finansija i aktuleni guverner Radoje Žugić, ali i banka koja nije smjela dozvoliti otvaranje takvog računa van zakonom propisane procedure, ali i prekoračenje ovlašćenja od bivših ministara poljoprivrede Petra Ivanovića i Milutina Simovića, samim tim on ne predstavlja račun ovog ministarstva”, rekli su iz tog resora.

Oni su kazali da taj račun i nezakonitosti koje su pratile projekat istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

“U okviru redovnih poslova Ministarstva i procedura koje sprovode zaposleni ovaj projekat nije realizovan kroz regularne procedure ministarstva, nije prolazio kroz arhivu i sistem finansijskih evidencija i plaćanja, pa sadašnji ministar ne može raspolagati novcem sa njega”, naveli su iz ovog resora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas počinje isplata penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Isplata martovskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i...