fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaste tražnja za drvetom

Raste tražnja za drvetom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tražnja za drvetom u Evropi će, prema projekcijama, u narednoj godini nastaviti da raste, što znači da će se povećati cijene proizvoda od drveta, ocijenjeno je na zajedničkoj sesiji Komiteta za šumarstvo i drvnu industriju i Evropske komisije za šumarstvo u Rimu, Budućnost šuma.

„To je, sa jedne strana, izazov za države da razviju održive socijalne programe za stanovništvo koje zavisi od drveta kao energenta, dok je, sa druge strane, odlična prilika za šumarstvo u Crnoj Gori da na bazi povoljnih tržišnih uslova sprovede reformu šumarskog sektora i osnuje državno preduzeće za gazdovanje šumama koje će preuzeti komercijalne poslove u šumarstvu“, navodi se u saopštenju.

To je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, takođe dobra prilika za drvoprerađivače u Crnoj Gori da plasiraju svoje proizvode na evropsko tržište drveta, da unaprijede proizvodnju i da na bazi novih aranžmana investiraju u nove tehnologije.

Načelnik Dikrecije za šumarstvo, Ranko Kankaraš ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede učestvuje na zajedničkoj sesiji Komiteta za šumarstvo i drvnu industriju i sesiji Evropske komisije za šumarstvo FAO, u Rimu od 22. do 25. novembra.

Sesije su prilika da se države članice FAO i UNECE upoznaju sa savremenim trendovima u šumarstvu i preradi drveta. Najaktuelnije teme vezane su za klimatske promjene i njihov uticaj na rast i rasprostranjenje šuma, trendove u proizvodnji i preradi drveta, nove tehnologije u šumarstvu i preradi drveta kao što su upotreba drveta za proizvodnju baterija u IT sektoru ili drvnih vlakana u tekstilnoj industriji.

U kontekstu šumarske politike, sesije se nadovezuju na nedavno završenu Ministarsku konferenciju o obnavljanju evropskih šuma gdje su evropske zemlje obećale da će raditi na restauraciji šuma u Evropi, posebno šuma koje su stradale u šumskim požarima, kao i zaustavljanja svih vidova obešumljavanja.

Interesantna diskusija se vodila vezano za tranziciju ekonomije ka cirkularnoj bioekonomiji, gdje se otvaraju nova tržišta za drvo kao energent i biogoriva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Dodjeljuju podršku za preradu mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavilo je danas javni poziv za...
uprava za statistiku, monstat, popis stanovništva, odlaganje, softver

Inflacija 5,4 odsto