fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast prometa i indeksa

Rast prometa i indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast prometa i indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je došlo do novog rasta cijena goriva i u kojoj je Crna Gora nazadovala na listi ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 porastao je blago na 785,61 poen, a MONEX neznatno na 10.039,06 bodova.

Promet je iznosio 95,27 hiljada EUR i bio je 27,8 odsto veći od prošlosedmičnog.

Rasle su akcije Crnogorskog Telekoma 3,3 odsto na 1,25 EUR i Sveti Stefan hotela 1,6 odsto na 3,2 EUR. Dionice Elektroprivrede i Crnogorskog elektroprenosnog sistema ostele su na prošlosedmičnom nivou od 3,36 EUR, odnosno 90,53 centa.

Trgovano je i akcijama Jugopetrola, Hipotekarne banke i Budvanske rivijere, koje su sedmicu završile na 11 EUR, odnosno 5,89 EUR i 6,1 EUR. Dionice Marine Bar su u petak iznosile 2,18 EUR, a Eurofonda 0,11 centi.

Sve vrste goriva ove sedmice su u Crnoj Gori poskupile tri do četiri centa, čime su dostigle istorijski maksimum. Eurosuper 95 i 98 koštaju 1,54 EUR, odnosno 1,58 EUR, a eurodizel 1,42 EUR.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja najavili su da će, po treći put, predložiti izmjene Zakona o akcizama, kako bi Vlada odlukom mogla uticati na smanjenje akciza na gorivo. Oni su podsjetili da je to bilo rješenje Ministarstva i u decembru, kada ga je Skupština odbila.

I Socijaldemokrate su najavile da će u skupštinsku proceduru dostaviti dopunu Zakona o akcizama, kojom se predviđa da u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, Vlada može umanjiti iznos akcize na bezolovni i dizel do 25 odsto.

Na kraju sedmice objavljeno je i da je Ministarstvo ekonomskog razvoja pripremilo Nacrtu zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, i pozvalo zainteresovane da se u narednih 20 dana prijave na javnu raspravu o tom dokumentu.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je nakon sjednice Socijalnog savjeta da je to prvi put da će Vlada normativno imati osnov da privremeno ograniči cijene, kao odgovor u nekim kriznim situacijama.

Socijalni savjet je donio i zaključke kojim poziva poslanike Skupštine da što prije usvoje izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojim bi se ograničio rast cijena goriva.

Ove sedmice objavljen je izvještaj prema kojem je Crna Gora na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation zauzela 103. mjesto od ukupno 177 rangirane države. Crna Gora se u prethodnom izvještaju nalazila na 80. poziciji od 178 zemalja, što znači da je nazadovala za 23 mjesta.

Kako se navodi u izvještaju, ukupna ocjena ekonomskih sloboda Crne Gore iznosi 57,8, što je 5,6 manje u odnosu na prethodni izvještaj.

“Crna Gora je rangirana na 41. mjestu među 45 zemalja u regionu Evrope, a njen ukupni rezultat je ispod regionalnog i svjetskog prosjeka”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Napredak je prepoznat u oblasti imovinskih prava, poreskog opterećenja i monetarne slobode, dok je pad evidentiran u domenu efikasnosti pravosuđa, integriteta Vlade, državne potrošnje, fiskalnog zdravlja, kao i poslovnih, trgovinskih i sloboda na tržištu rada. Na istom nivou ostale su investicione i finansijske slobode.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijski karavan krenuo sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Osnovna namjera Olimpijskog karavana je da proširi olimpijski duh i pokret...