fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i pad prometa

Rast indeksa i pad prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan rast indeksa i pad prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,7 odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, ojačao je 0,2 odsto na 1.083,08 poena, a MONEX isto toliko na 16.330,96 bodova.

Promet je iznosio 13,47 hiljada EUR i bio je 2,4 puta manji od prošlosedmičnog.

Ojačale su dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema 4,3 odsto na 1,47 EUR, dok su akcije Crnogorskog Telekoma pale 2,3 odsto na 2,1 EUR.

Trgovano je dionicama IGM Račice, TPC Ražnatović i PLC Morača, koje su na kraju sedmice koštale 2,5 EUR, odnosno 12,78 EUR i 4,4 EUR. Akcije nikšićke Veleprodaje sedmicu su završile na 25 EUR, ulcinjske Solane na 90 centi i Željezničke infrastrukture na 2,14 centa.

Sredinom sedmice objavljene su oktobarske prognoze MMF-a prma kojima bi crnogorska ekonomija naredne godine trebalo da poraste 3,7 odsto ili 0,7 procentnih poena više u odnosu na proljećnu prognozu.

Prema procjenama MMF-a, inflacija će u Crnoj Gori u ovoj godini iznositi 4,2 odsto, a naredne 3,7 odsto.

MMF je u najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima zadržao prognozu ovogodišnjeg rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,2 odsto. Isti rast očekuje se i u narednoj godini.

MMF uz pozitivan aspekt smanjenja inflacije navodi i rastuće prijetnje i rizike globalnoj ekonomiji.

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave, Sava Laketić, saopštio je sredinom sedmice da je ukupan procijenjeni poreski dug početkom prošlog mjeseca iznosio 637 miliona EUR.

“Od ukupno procijenjenog duga, na osnovni se odnosi iznos od 391 milion EUR, a na kamatu 246 miliona EUR. Osnovni dug je u odnosu na avgust smanjen za iznos od 250 hiljada EUR, dok je kamata porasla oko 1,5 miliona EUR”, rekao je Laketić.

On je naveo da će se takva situcija nastaviti dok ne dođu do momenta primjene novog zakona o otpisu kamate, gdje očekuju povećanje naplate u prvom kvartalu naredne godine.

“Situacija na listi poreskih dužnika je uglavnom mjesecima ista, kada pričamo o državnim preduzećima napomenuo bih da su to Plantaže, tri željeznička preduzća i Institut Igalo”, kazao je Laketić.

On je dodao da su prihodi PU u periodu od januara do septembra iznosili 1,2 milijarde EUR.

“Imamo rast u svim poreskim oblicima. Rast u odnosu na prethodnu godinu je oko 130 miliona EUR ili 20 odsto, a u odnosu na plan je 208 miliona ili 12 odsto”, naveo je Laketić.

Sedmicu je obilježila i Međunarodna konferencija o ekonomiji, koju je u Bečićima organizovala Privredna komora, i na kojoj je, između ostalog, ocijenjeno da je unapređenje zakonskog okvira za biznis i harmonizacija pravne regulative sa zakonodavstvom EU, i dalje je važan preduslov za ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana.

“Tokom protekle decenije, Berlinski proces, kao regionalna platforma, opravdao je političke ambicije, iako nije rezultirao visokim stepenom regionalne ekonomske integracije. Zapadni Balkan ovaj proces želi da vidi ne samo kao način za internu integraciju, već i kao način izgradnje partnerskog odnosa sa EU, do potpune integracije s njom”, jedan je od zaključaka konferencije.

Pored toga, zaključeno je da je neophodno dalje unapređenje dijaloga o regionalnoj saradnji, kao preduslova svih drugih inicijativa, i značajno veći nivo implementacije usvojenih rješenja ka uspostavljanju jedinstvenog integralnog tržišta u regionu.

“WB6 ekonomija je u prosjeku rasla 3,1 odsto godišnje u poslJednjih deset godina, čime se region branio od emigracija, posljedica covid krize i visoke inflacije, dok je prosjek EU u posmatranom periodu bio dva odsto. Brži rast, ali ne i brži progres”, zaključeno je na konferenciji.

Na konferenciji je konstatovanoi da je karbonski intenzitet WB6 regiona, u poređenju sa EU, četiri puta veći i sporije opada od EU prosjeka. Ukoliko u narednoj dekadi ne bude značajnijih promjena u regionu, vremenom će karbonski intenzitet udaljiti WB6 region od EU.

Ove sedmice objavljeni su preliminarni podaci o poslovanju Plantaža u prvih devet mjeseci, koji su pokazali da najbolji poslovni rezultat u posljednjih šest godina, kao i najveći prihod u posljednjih deset.

Izvršni direktor Plantaža, Igor Čađenović, naveo je da su njihova nastojanja da, nakon dužeg perioda, završe poslovnu godinu s pozitivnim rezultatom.

On je poručio da kompanija Plantaže ima dugoročnu perspektivu i ostaje jedan od najprepoznatljivijih brendova Crne Gore.

“Rezultati pokazuju da Plantaže, uprkos izazovima, ostvaruju kontinuirani rast, što nas čini sigurnim da je naš fokus na racionalizaciji troškova i unapređenju poslovanja u svim segmentima, pravi put ka stabilnom i profitabilnom poslovanju u budućnosti”, poručio je Čađenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas pretežno sunčano, do 25 stepeni

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, sa najvišom dnevnom...